Cvijanović: Ni Šmit, niti bilo ko drugi nema pravo da mijenja entitetske ustave

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da Kristijan Šmit ni bilo ko drugi nema pravo da donosi bilo kakve zakone i mijenja entitetske ustave, jer im Dejtonski mirovni sporazum nije dao pravo, niti mogućnost da tako nešto rade.

Cvijanovićeva je rekla da je neprihvatljivo da se visoki predstavnici miješaju u zakonodavni sistem, u živote ljudi, tako što su ih sklanjali, ostavljali bez hljeba, ličnih dokumenata, uništavali porodice i ništa nisu mogli dokazati, a pritom nisu im dali nikakvu pravnu zaštitu da se odbrane od njihovih lažnih kvalifikacija.

– Po Dejtonskom sporazumu visoki predstavnici su dizajnirani kao neko ko koordiniše napore strana da nešto postignu, a među kojima je i Republika Srpska, kao i neko ko olakšava neke procese – pojasnila je Cvijanovićeva sinoć za Televiziju K3.

Ona je rekla da BiH može biti pristojna zemlja, ali je za tako nešto potrebno baviti se na sjednicama od Predsjedništva BiH, Savjeta ministara, entitetskih parlamenata i vlada stvarima koje su u njihovoj nadležnosti, međusobno dobro koordinisati aktivnosti i gledati kako pomoći sebi i drugima.

– U BiH je sve naopako, imamo takvu tendenciju u Republici Srpskoj da se proba formirati vlast na nivou BiH. Hajde da se proba sarađivati. Srpska ima svoje ustavne nadležnosti, ne blokiramo projekte u Federaciji BiH /FBiH/, ali moraćemo kao kontramjeru – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da s druge strane u FBiH blokiraju projekte Republici Srpskoj, žele da je neutrališu, minimiziraju njenu ustavnu poziciju, optužuju i pričaju protiv Srpske.

– Treći, koji su spoljni faktor, samo očekuju da mi puzimo i kažu sada nemate imovinu. Sada nemate imovinu, nemate taj naziv, obilježja, praznik. To nema veze ni sa slovom Ustava i zakona, međunarodnim sporazumima, ljudskim pravima, kao ni sa bilo kojim univerzalnim pravom. To ima samo veze sa maltretiranjem, brutalnim pristupom i sa nečim što se zove neuspjeh – napomenula je Cvijanovićeva.

Govoreći o radu Ustavnog suda BiH, Cvijanovićeva kaže da je taj sud napravio grešku, jer su ljudi kojima bi pravo trebalo da je svetionik to prekršili.

– Kakav je to sudija Ustavnog suda BiH koji sam prekrši svoja pravila i onda još očekuje da ga brane stranci iz neke ambasade. To je bolesno stanje – konstatovala je ona.

Cvijanovićeva je rekla da prepoznaje da su ovdje napravljene zamke da se umanji pozicija Republike Srpske sa namjerom da se odugovlači uklanjanje stranih sudija i njihova zamjena sa domaćim sudijama u Ustavnom sudu BiH da bi oni u međuvremenu u potpunosti premodelirali BiH.

Prethodni članakTviter prijeti da će tužiti kompaniju Meta zbog nove platforme Treds
Naredni članakU staračkom domu u Milanu poginulo šestoro ljudi