Cvijanović: Nema nove strategije spoljne politike bez postizanja dogovora

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da nisu pokrenute aktivnosti na kreiranju strategije spoljne politike BiH, s obzirom na to da je postojeća istekla u martu, i da ih neće biti dok se ne postigne dogovor kako stvari treba da funkcionišu.

– Ne trebaju nam strategije koje nećemo poštovati ni koje će služiti za uzurpaciju – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je, u tom kontekstu, poručila da se ne mogu privatizovati niti uzurpirati institucije, kinjiti drugi po bijelom svijetu, niti tražiti sankcije protiv onih sa kojim se živi.

Cvijanovićeva je istakla da će se, kada toga ne bude, onda raditi neke nove strategije.

Ona je ocijenila da su Bošnjaci u diplomatsko-konzularnoj mreži promoteri svojih politika i da zanemaruju da dolaze iz decentralizovane i multietničke zemlje.

– Međutim, svaki član Predsjedništva bira svoje kadrove, a ako to krenemo da osporavamo, neće biti ni ambasadora ni konzula – rekla je Cvijanovićeva za Glas Srpske.

Govoreći o odgovoru generalnog sekretara UN Antonija Guteresa na pismo u kojem je zatražila da se dostavi rezolucija kojom se potvrđuje imenovanje Kristijana Šmita, Cvijanovićeva je rekla da je Guteres indirektno odgovorio ono što se već zna jer u bazi podataka nema relevantne rezolucije za Šmita kojom su potvrđivani prethodni visoki predstavnici, što je suština.

– Nije mogao to da napiše, već nas je uputio na bazu iz koje je sve jasno. Prvi dio pisma je manipulativna priča, gdje su sarajevski politički faktori raspoređeni i u diplomatsko-konzularnu službu doprinijeli da imamo dodatnu manipulaciju. Prva je, dakle, odgovor da je Savjet za implementaciju mira taj koji predlaže visoke predstavnike, te se generalni sekretar ne upušta dalje da kaže da, sve i da je tako, mora postojati i relevantna rezolucija UN, ali je to preskočio – navela je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Dejtonski mirovni sporazum jasno predvidio proceduru izbora visokog predstavnika, a da taj savjet nije dejtonska kategorija.

– Druga dimenzija jeste djelovanje bošnjačkog faktora i ono što su napravili od UN i generalnog sekretara. Lažirali su njegovo pismo, prvo ubacivši u prevod riječ `samo, jedini`, time govoreći da je izbor visokog predstavnika samo u nadležnosti tog savjeta, a onda su neki mediji to ubacili čak i u englesku verziju. Falsifikovali su pismo, a onda prikačili originalno pismo u kojem te riječi nema – navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da će sve biti provjereno, ko je i šta falsifikovao, šta se radi sa pismom UN i kako ga ne isporučuju na adresu, podsjetivši da je ono kružilo po svim medijima prije nego što je došlo do nje, nakon pritisaka.

– Slatko ćemo se nasmijati kada vidimo ko je taj ko je lažirao, falsifikovao pismo – istakla je Cvijanovićeva, dodajući da se ovim pokazalo da je BiH skandalozna i podložna uzurpaciji institucija, te da se diplomatska struktura decenijama koristi za promovisanje bošnjačkih interesa.

Prethodni članakKompanija iz BiH u problemima: Otkazi za 50 radnica nakon godišnjih odmora
Naredni članakOdržan tradicionalni tavla turnir u Mostaru