Cvijanović: MIP uzurpira rad zajedničkih institucija i izlazi iz okvira ovlašćenja

Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara ponovo uzurpira rad zajedničkih institucija i izlazi iz okvira svojih nadležnosti, istakla je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

– Njihovo odbijanje da Stalnoj misiji BiH pri UN proslijede pismo koje sam uputila generalnom sekretaru UN predstavlja ilegalan čin i brutalnu zloupotrebu ovlašćenja. Nije njihovo da ulaze u sadržaj pisma koje član Predsjedništva šalje na inostrane adrese, već da isto bespogovorno proslijede – naglasila je Cvijanovićeva za Srnu.

Ona je poručila da i ministru Elmedinu Konakoviću i svim drugim u MIP-u treba biti jasno da ilegalnim blokadama neće spriječiti da iskomuniciramo naše stavove i njihove uzurpatorske namjere kada je riječ o zajedničkim institucijama.

– Razumijem njihov strah od odgovora iz UN na moj zahtjev da nam dostave odluku Savjeta bezbjednosti o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ali njihov strah je njihova stvar, baš kao što je i njihova obaveza da izvršavaju svoje zakonske dužnosti prema svim, a ne samo pojedinim članovima Predsjedništva BiH – ukazala je Cvijanovićeva.

Nastavi li MIP sa ovim destruktivnim praksama koje dodatno urušavaju kredibilitet i ugled zajedničkih institucija, Cvijanovićeva je istakla da će najveću štetu pretrpjeti BiH, ali i oni koji takve prakse sprovode.

Kabinet srpskog člana Predsjedništva je i formalno, putem dopisa, još jednom skrenuo pažnju Ministarstvu spoljnih poslova na štetnost ovakvog djelovanja i neophodnost izvršavanja svojih zakonskih obaveza.

Prethodni članakKošarac: Šmit je propala i finansijski neodrživa investicija zapada u BiH
Naredni članakNešić: Bećirović najveći rušitelj BiH