Cvijanović: Manipulišu istorijom i privatizuju institucije

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da nema ništa protiv da se spomenik srpskog kralja Tvrtka Prvog Kotromanića nalazi prekoputa njenog kabineta u Predsjedništvu, ali da se, znajući motive, protivi manipulisanju istorijom, privatizovanju institucija i “razvaljivanju” onoga što su Ustav i ustavne tekovine.

– Kada vam je nedefinisana i opterećena bremenita sadašnjost, kada vam je maglovita budućnost, onda posežete u prošlost da biste našli neku klicu državnosti za današnju BiH. A kada malo konsultujete istoriju onda vidite da današnja BiH i ono na šta se oni pozivaju i gdje tu klicu traže nema baš identitet, apsolutno – rekla je Cvijanovićeva novinarima na Ozrenu komentarišući postavljanje spomenika kralju Tvrtku u Sarajevu.

Ona je istakla da je riječ o kralju Srba srednjovjekovne Bosne, a ne kralju Bosne ovakve i onakve.

– Sve u BiH je tako kako jeste. To je njihovo nastojanje da u svemu maglovitom, nedovoljno koncipiranom, sa prevelikim apetitima pokažu neku veliku državnost, neku veliku istorijsku nit – rekla je Cvijanovićeva.

Spomenik kralju Stefanu Tvrtku postavljen je u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva BiH, bez odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Na spomeniku kralju Tvrtku koji je postavljen prije dvije noći u Sarajevu piše da je bio bosanski kralj.

Prethodni članakŠkola u BiH zabranila đacima da donose mobilne telefone
Naredni članakU toku rekontrukcija Osnovne škole oštećene u zemljotresu u Berkovićima