Cvijanović: Institucije Srpske dižu svoj glas protiv preglasavanja

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da je dvotrećinska podrška Narodne skupštine Republike Srpske vetu srpskog člana Predsjedništva BiH potvrda da institucije Srpske dižu svoj glas protiv preglasavanja.

– To pokazuje da naše institucije, prevashodno Narodna skupština Republike Srpske, dižu svoj glas protiv preglasavanja jer znaju da smo imali razna traumatična stanja i u prošlosti zbog pokušaja preglasavanja ili marginalizovanja jednog naroda ili sklanjanja u stranu određenih politika – naglasila je Cvijanović.

Ona je istakla da se Republika Srpska poziva na međunarodno pravo i da je Narodna skupština u suštini ovdje “iskoračila” da pokaže da je protiv preglasavanja, sankcionisanja, miješanja međunarodnih snaga i stranih diplomatskih predstavnika u nekoj zemlji na način koji je neprincipjelan i nije prepoznat u određenim aktima koji definišu međunarodne odnose.

Srpski član Predsjedništva BiH zahvalila je narodnim poslanicima vlasti i opozicije na podršci vetu sa 10 glasova više nego što je bilo i potrebno, ističući da je parlament iskoristio ovaj ustavni mehanizam na pravi način zbog čega se u Republici Srpskoj od njega neće odustati.

– To znači da smo se mi na neki način osvijestili i da prepoznajemo određene zamke. Smatram da je neprincipijelno da se u Predsjedništvu BiH insistira na zaključcima za koje se zna da nemaju saglasnosti, bez obzira što smo mi tri člana koja dolaze sa teritorije dva entiteta, tako smo izabrani i predstavljamo tri konstitutivna naroda – navela je Cvijanovićeva za ATV.

Ona je ocijenila da, bez obzira na sve, treba pokušavati da prevazilazimo razlike, a ne insistirati na njima i dodala da je bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću, kao predlagaču, bilo jasno da će sigurno naići na njenu reakciju i da će tražiti zaštitu u okviru Narodne skupštine Republike Srpske.

Cvijanović je naglasila da Bećirović želi da strani faktor dnevno interveniše i da preuzima poslove domaćih institucija, te da po mogućnosti sankcioniše svakoga iz Republike Srpske i da to posluži kao alat u rukama bošnjačkih političara.

– Međunarodni faktor treba da bude podrška i da se drži međunarodnog prava, da podržava određene podsticaje ili određene aktivnostima koje mi provodimo, odnosno da budu neko ko će pomoći da dođemo do dogovora, a ne da budu neko ko će nas dodatno razjediniti – ukazala je Cvijanović.

Ona je navela da sve to govori o ambijentu u kojem se danas funkcioniše u okviru BiH, ističući da je to ambijent koji nije nimalo popravljen, naprotiv, koji je pokvaren u odnosu na neko vrijeme prije 20 godina.

– Bećirović i mnogi drugi političari u Sarajevu, a nažalost i mnogi stranci, skloni su da uporno pokazuju prstom na Republiku Srpsku i traže krivca za bilo kakakv njihov promašaj, a mnogo je njihovih promašaja ovdje – pojasnila je ona.

Cvijanović je rekla da ona poštuje Ustav i da koristi ustavn mehanizmi, te da nije ta koja u Predsjedništvu BiH insistira na nekakvim zaključcima kojima bi neko nekoga preglasavao.

Ona je rekla da iz takvih zaključaka neko očito ima za cilj političko samoreklamiranje, ali i nešto što je mnogo ozbiljnije i opasnije od toga da se stalno drži uperen prst protiv Republike Srpske, a da se uopšte ne prepoznaju stvarni problemi zbog čega se BiH danas, prije tri i pet godina nalazi u određenoj krizi.

Govoreći o “zaključku Predsjedništva povodom eskalacije napada organa Republike Srpske na temeljne odredbe Dejtonskog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka države BiH”, na koji je srpski član Predsjedništva stavio veto a Narodna skupština podržala, CVijanović je rekla za ATV da nema nikakve eskalacije i nikakvog napada na ustavni poredak BiH, te da su to najobičnije i brutalne laži.

– Ovdje postoji namjera institucija Republike Srpske da se stvari uvedu u ustavni red, da se držimo onoga što nam je Ustav napisao, propisao, o čemu smo se svi mi složili – istakla je Cvijanović.

Ona je rekla da Republika Srpska ne želi da vidi razne strance koji se postavljaju iza demokratski izabranih instuciija, dok Bošnjaci imaju prethodne i naknadne konsultacije sa strancima i ambasadama.

Prethodni članak(VIDEO) “Odvratno” Nemanja se pojavio u hrvatskom Supertalentu i ZGROZIO ŽIRI
Naredni članakMasakr u SAD-u: Najmanje 22 osobe ubijene, više od 50 povrijeđeno (FOTO)