Cvijanović: Bećirović opstruiše usvajanje Plana strukture generalskog kora

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da bošnjački član Denis Bećirović, za razliku od brojnih populističkih tema koje delegira, a koje nisu u nadležnosti Predsjedništva BiH, izbjegava one za koje je ova institucija po zakonu zadužena.

Cvijanovićeva je navela da je jedna od tih usvajanje Plana strukture generalskog kora u odbrambenom sistemu BiH, koja je prošlog mjeseca bila na dnevnom redu sjednice Predsjedništva.

Na pitanje Srne zašto se kasni sa usvajanjem plana strukture generalskog kora, Cvijanovićeva je objasnila da, iako je Ministarstvo odbrane dostavilo Predsjedništvu potpuno usaglašen prijedlog, Bećirović je na sjednici tražio odgađanje izjašnjavanja zbog dodatnih konsultacija, što je ona prihvatila, ali se ubrzo ispostavilo da je riječ o običnoj manipulaciji.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva je pojasnila da je upravo Kabinet bošnjačkog člana u dva navrata proglasio konsultacije neuspješnim zbog nedolaska ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza koji je oba puta pismeno putem obavijestio članove Predsjedništva da je riječ o usaglašenom i jedinstvenom prijedlogu Ministarstva odbrane.

Cvijanovićeva je ukazala da Bećirovićeve opstrukcije predstavljaju ne samo kršenje Zakona o odbrani, na koji se često i, očigledno licemjerno, poziva, već i dodatno urušavanje Oružanih snaga BiH.

Ona je rekla da je moguće je da Bećiroviću smeta to što po ovom planu pozicija načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga pripada Srbinu, baš kao što mu je tokom posjete Zagrebu smetalo prisustvo ambasadora iz reda srpskog naroda.

– Moguće je i da je u pozadini i tihi unutarstranački sukob Bećirovića sa ministrom odbrane /Zukanom Helezom/, što donekle objašnjava, ali ni u kom slučaju ne opravdava njegove opstrukcije – dodala je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da su iz Komande EUFOR-a i NATO štaba u Sarajevu uputili dopis članovima Predsjedništva, zatraživši sastanak na kojem bi trebalo biti razgovarano o kašnjenju u imenovanju novog generalskog kora.

– Očigledno da je jasno svima, osim Bećiroviću, da je usvajanje novog Plana strukture generalskog kora zakonska obaveza, a ne proizvoljna kategorija ili stvar unutarstranačkog ili unutarbošnjačkog obračunavanja. Smatram da pod hitno treba prestati sa uzurpacijom ovlaštenja zajedničkih institucija i službi, kako od domaćih, tako i od stranih aktera – poručila je Cvijanovićeva.

Prethodni članakPredsezona u Trebinju bilježi rast noćenja za 16 odsto
Naredni članakTreneru Denvera će pozliti kada vidi ove snimke: Jokić izvodi akrobacije i skače s litica