Ćurić i Šeranić posjetili pacijente na kovid odjeljenju trebinjske Bolnice

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić posjetili su kovid odjeljenje trebinjske Bolnice.

Oni su razgovarali sa medicinskim osobljem i pacijentima koji se liječe od posljedica virusa korona.

U trebinjskoj Bolnici se od posljedica izazvanih virusom korona liječe 84 pacijenta, od kojih su 64 sa težom kliničkom slikom.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić ocijenio je da Bolnica u Trebinju dobro odgovara na izazove u vezi sa virusom korona i kada je riječ o povećanju broja pacijenata, liječenju i organizaciji rada.

Šeranić je nakon posjete kovid odjeljenju izrazio zadovoljstvo zdravstvenim stanjem pacijenata i njihovim oporavkom, ali i entuzijazmom zdravstvenih radnika, na čemu im je zahvalan.

Nakon što je posjetio kovid odjeljenje, Šeranić je u izjavi novinarima podsjetio da su Vlada i Kompenzacioni fond prošle sedmice doznačili određena sredstva Bolnici Trebinje za poboljšanje kiseoničke mreže, te dodao da je zadovoljan situacijom sa respiratorima i zaštitnom opremom u ovoj ustanovi.

Kada je riječ o broju umrlih pacijenata od virusa korona u Hercegovini, Šeranić je rekao kako svaki smrtni slučaj zabrinjava, ali da je treći talas epidemije takav i da postoji soj koji daje mnogo teže komplikacije bolesti.

– Riječ je o produženom liječenju pacijenata koji ostaju do 14 dana u bolnici, temperatura traje mnogo duže i mnogo teže se dolazi do stabilizacije situacije. Činimo sve da kroz napore zdravstvenih radnika odgovorimo što je bolje moguće i sačuvamo zdravlje i život stanovnika – poručio je Šeranić.

Direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta rekao je da je od početka epidemije više od 1.200 pacijenata iz svih dijelova regije liječeno u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– Danas imamo 84 pacijenta, od kojih 39 iz ostalih hercegovačkih opština. Na kiseoničkoj terapiji je 61 pacijent, a tri su na neinvazivnim respiratorima. Razveli smo 101 kiseoničko mjesto, u toku je razvođenje na još 30 kiseoničkih mjesta tako da će trebinjska Bolnica moći da odgovori u maksimalnom kapacitetu na potencijalne nove talase – naveo je Lambeta.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da se prilikom posjete kovid odjeljenju uvjerio da su pacijenti prezadovoljni uslugom medicinskog osoblja i ljekara.