Ćurić dočekao Vidovdan sa narodom Kosova i Metohije

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić prisustvovao je tradicionalnim Vidovdanskim svečanostima u Gračanici, na Kosovu i Metohiji, gdje je održana svečana sednica Opštine Gračanica i Privremenog organa SG Prištine. Sjednici, povodom 634 godine od Kosovske bitke, prisustvovalo je brojno sveštenstvo i zvaničnici iz centralne Srbije i Crne Gore.

Prenoseći blagoslov vladike Teodosija, prisutnima se ovim povodom obratio sekretar Eparhije raško-prizrenske Saša Mitrović.

„Vidovdan je najveća grobnica hrišćanskih mučenika poginulih u jednom danu, to je veličanstveni žrtvenik jednog naroda, zato greše oni koji su tvrdili da je Kosovo poraz. Ako je ko je pretrpeo poraz, pretrpeo je Vuk Branković a ne knez Lazar… Nisu izgubljena tela ni ostalih kosovskih mučenika, od osvećenih tela njihovih osvećena je i sva zemlja kosovsko-metohijska, to je sveto Kosovo polje. Slušajući reč i volju Božiju treba da budemo nesebični, bratoljubivi, zato i mi treba da ostanemo ono što treba da budemo, narod božiji, narod svetosavski, narod svetolazarevski“, kazao je sekretar Eparhije raško-prizrenske.

U okviru svečanih obraćanja govorio je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić. Prenoseći pozdravne poruke od predsjednika banjalučkog Odbora za pomoć KiM Milorada Arlova, Ćurić je istakao da se i nakon šest vekova od Kosovskog boja srpski narod suočava sa sličnim iskušenjima.

„Slijedeći poruku patrijarha Pavla da je svaki Srbin vezan za Kosovo i Metohiju, ne smijemo zaboraviti da su ovdje ponikli najveći srpski junaci, poglavari čuvene srednjovekovne države, ovdje su vojevali najteže bitke za opstanak naroda. Vođeni rodoljubivim sentimentom i odgovornošću prema pokoljenjima naši slavni preci ostavili su živote za svijetlu budućnost Kosova. Nakon više od šest vijekova od Kosovskog boja suočavamo se sa iskušenjima u kojima se pozicija srpskog naroda ponovo preispituje, u pokušaju da se naše nacionalno biće izmjesti van kolijevke srpstva i geografskih granica, daleko od vijekovnih svetilišta i srca pravoslavne tradicije“, istakao je Ćurić.

Kako je naveo, sveto tlo Kosova je temelj srpskog zajedništva.

„Naša matica Srbija se više nego ikada suočava sa izazovima da sprovede narod kroz iskušenja modernog doba. Namučeno Kosovo i Metohija je otvorena rana i za narod Hercegovine, ali i utjeha da ćemo, hodeći stopama očeva iz prošlosti, zajedno pronaći snagu da na miran način ostvarimo pravo na život, rad i bitisanje“, dodao je Ćurić.

Predsjednik opštine Gračanica Ljiljana Šubarić poželjela je dobrodošlicu gostima iz Republike Srpske, Crne Gore i centralne Srbije i istakla da i ovaj Vidovdan srpski narod na Kosovu dočekuje u atmosferi straha, neizvjesnosti i pojačanog institucionalnog pritiska.

„Uprkos izazovima i iskušenjima okupili smo se da sa ponosom obeležimo dan koji za nas ima posebna značaj, jer predstavlja simbol hrabrosti, zajedništva i otpora. Vidovdan je simbol našeg nacionalnog ponosa i trajne borbe za slobodu”, navela je Šubarić, i dodala da je svaki Vidovdan u Gračanici nova prilika da narod pokaže privrženost pravoslavnoj veri, tradiciji i zajedništvu.

Predsjednik Privremenog organa Grada Prištine sa sjedištem u Gračanici Novak Živić istakao je da je Srbija te 1389. godine hrabro stala u odbrani svog naroda, što radi i sada nakon šest vijekova.

„I danas kada proživljavamo golgotu i nepravdu, znamo da nam je jedini spas jedinstvo, u nameri da opstanemo kao narod i celina sa svojom državom“, rekao je Živić.

On je dodao da Srbija štiti Srbe sa Kosova od žrtava.

 

Prethodni članakTežak udes na Bradini
Naredni članakPU Trebinje: Obećao da će uvesti automobil iz Njemačke, pa izvršio prevaru tešku 12.000 KM