CRVENO SLOVO Danas SPC obilježava Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Ovaj dan, svrstan među slave, podsjeća na smrt Svetoga Jovana, Proroka, Preteče i Krstitelja, pogubljenog po naređenju cara Iroda Agripe, a po želji njegove žene Irodijade.

Glava Svetog Jovana

Po naređenju cara glava svetitelja je odsječena odnosno “usjekovana” i na tanjiru donijeta pred njegovu pastorku, igračicu Salomu.

Učenici Jovanovi preko noći tajno su uzeli učiteljevo tijelo i sahranili ga u Sevastiji. Glava svetiteljeva, zakopana je posebno, na tajnom mjestu. Kasnije je prenijeta u Jerusalim, a u vrijeme vizantijske carice Teodore čudotvorna Krstiteljeva glava prenijeta je u Carigrad.

Danas se strogo posti

Usjekovanje glave uvijek se obilježava na dan kada je osvećena crkva koju su na njegovom grobu u Sevastiji podigli car Konstantin i carica Jelena, piše Magazin Novosti.

Danas se posti i bere ljekovito bilje.

Crkva propisuje strogi post i uzdržavanje, narodni običajni kalendar zabranjuje i svu crvenu hranu, jer podsjeća na boju prolivene Krstiteljeve krvi.

U narodu se kaže i da je danas dobar dan za branje ljekovitog bilja. U mnogim mjestima održavaju se vašari.

Prethodni članak“POMOGLI SU MI BOG I ANĐELI ČUVARI” Novak otvorio dušu nakon finala: Možda nećete vjerovati, ali to mi se mnogo puta desilo
Naredni članakODGOVOROM ODUŠEVIO NAVIJAČE Ivanišević otkrio do kada će Novak Đoković igrati tenis (FOTO)