Crveni meteo alarm za 15 gradova u Italiji, prijete temperature od preko 40 stepeni

Crveni meteo alarm izdat je za 15 gradova širom Italije, dok se ekstremno visoke temperature šire jugom Evrope, prenosi danas BBC.

Alarm, koji upozorava na rizike i po zdrave ljude, važiće narednih dana za neke od glavnih turističkih destinacija, među kojima su Rim, Firenca i Bolonja.

Potencijalno rekordno visoke temperature očekuju se u Evropi naredne nedjelje kako se približava novi toplotni talas. Evropska svemirska agencija (ESA) saopštila je da Italija, Španija, Francuska i Njemačka mogu da prođu kroz ekstremne vremenske uslove. ESA nadgleda temperature na kopnu i moru putem satelita.

Najviša temperatura ikad zabilježena u Evropi bila je 48,8 stepeni, izmjerena na Siciliji u avgustu 2021. godine, a prognostičari kažu da bi slične temperature mogle da se dostignu narednih dana.

Italijanska vlada je savjetovala građane koji se nalaze u crvenim zonama da danas izbjegavaju izlaganje suncu u periodu između 11 i 18 časova i da se posebno pobrinu za starije ili osobe slabijeg zdravlja.

U Grčkoj su prethodnih dana zabilježene temperature od 40 stepeni, a Akropolj, jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija, u petak je bio zatvoren zbog velike vrućine.

Postoji, takođe, zabrinutost da bi moglo da dođe do šumskih požara, posebno u oblastima gdje duvaju jaki vetrovi. Visoke temperature pogodile su i centralne dijelove Evrope, a Njemačka i Poljska su najviše pogođene.

Češka meteorološka služba izdala je upozorenje da bi tokom vikenda temperature mogle da idu i iznad 38 stepeni.

Italijanski meteorolozi su upozorili da bi sljedeće nedjelje u toplotnom talasu nazvanom po Haronu, koji je, prema grčkoj mitologiji prevozio na onaj svijet preko (reke) Aheron, temperature mogle da premaše 40 stepeni Celzijusa.

Prethodni članakRevizija u domovima zdravlja u FBiH: Koliko minuta imaju za pacijenta u Sarajevu, a koliko u Mostaru
Naredni članakPojačana frekvencija vozila na graničnim prelazima i prema jugu