Crna Gora uvodi nove mjere, za komšije nema ograničenja

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Crnoj Gori donesene su nove restriktivne mjere koje podrazumijevaju da se u tu zemlju može ući samo uz jedan od četiri dokaza, s tim da prelazak granice iz susjednih zemalja ostaje bezuslovan.

Turistima se ulazak u Crnu Goru omogućava samo ukoliko imaju jedan od četiri uslova: dokaz o vakcinaciji (jednoj ili obje doze), negativan pi-si-ar test ne stariji od 72 časa, dokaz o prebolovanom kovid 19 ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 časova, izjavio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Ukoliko ne ispunjava ove uslove osoba će biti upućena u 14-dnevnu samoizolaciju, koju je moguće prekinuti nakon šest dana od ulaska u Crnu Goru uz negativan pi-si-ar test.

– U Crnu Goru se preko granice bezuslovno i dalje ulazi iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije – rekao je Galić.

Svadbe, rođendane i druge privatne proslave koje se organizuju u ugostiteljskim objektima je moguće održati uz posjedovanje makar jednog od dokaza iz Nacionalne digitalne kovid potvrde koju moraju da posjeduju i domaćini i gosti događaja.

Na put u Crnu Goru, osim jednog od ova četiri dokaza, potrebna je polisa putnog osiguranja.

Izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata je i dalje zabranjeno.

Prostore iz oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerija i slično) moguće je posjetiti ukoliko lice posjeduje makar jedan od četiri navedena dokaza iz Nacionalne digitalne kovid potvrde. Svaka ustanova je dužna da odredi odgovorno lice za kontrolu poštovanja propisanih mjera, podsjetio je Galić.

Takođe je zabranjeno prisustvo i zadržavanje više od 50 punoljetnih lica na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, šetališta i slično).

Mjere na snagu stupaju u subotu 21. avgusta i trajaće od 10. septembra.

Prethodni članakPočinju Dani Trebišnjice – Danas trke lađi i kajaka
Naredni članakElezu određen pritvor od tri godine