Crna Gora dan poslije parlamentarnih izbora: Neizvjesno ko će formirati novu vladu

PODGORICA – Na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koje je obilježila istorijski niska izlaznost od 56,4 odsto, očekivano nijedna politička stranka nije osvojila dovoljan broj podrške da samostalno formira vladu.

Prema prvim projekcijama CeMI i CDT, objavljenih sinoć, u parlament će ući Pokret Evropa sad Milojka Spajića, koalicija Zajedno okupljena oko Demokratske partije socijalista i lista Za budućnost Crne Gore, čiji nosilac je Milan Knežević.

Dio parlamenta će biti i lista Hrabro broji koju čine Demokrate i Ura, zatim Bošnjačka stranka, Albanski forum, Albanska alternativa, kao i Hrvatska građanska inicijativa.

Lideri stranaka i nosioci izbornih lista su izrazili uvjerenje da su upravo njihove stranke ili liste okosnice buduće crnogorske vlade i svi očekuju da vlada bude formirana vrlo brzo, a razgovore o tome su najavili za danas.

Ipak, neizvjesno je ko će činiti novu vladu s obzirom na to da je lider PES Milojko Spajić nepromijenjenog stava da razgovora neće biti sa DPS i Građanskim pokretom Ura Dritana Abazovića. Dobrodošli su svi oni koji, kazao je, poštuju principe PES i njihov politički program Evropa sad 2.

“Ostvarili smo dobar rezultat i očekujemo da se vlada što prije formira, razgovaraćemo sa svima koji dijele naše vrijednosti”, rekao je Spajić.

Ukoliko PES formira buduću crnogorsku vladu, DPS će i dalje biti najuticajnija u opoziciji. Nosilac liste Zajedno i lider DPS Danijel Živković smatra, međutim, da bez DPS nema stabilne vlade.

Nosilac izborne liste Za budućnost Crne Gore i lider Demokratske narodne partije (DNP)  Milan Knežević izjavio je da DPS i njene koalicione partnere ne vidi kao bilo kakvu opciju za formiranje vlade, što, kako je kazao, podrazumijeva da bez ZBCG nema nove vlade.

“Spremni smo da formiramo vladu sa svim subjektima koji su činili parlamentarnu većinu nakon 30. avgusta 2020. godine”, rekao je Knežević i potencijalnim partnerima poručio da su spremni na razgovor, ali ih je i upozorio da ne povlače “separatne poteze i da ne pregovaraju u nekim njihovim modalitetima, što bi dovelo do nestabilnosti”.

“Otvoreni smo za svaku vrstu dogovora, ali ne želimo da se vlada pravi na način da u njoj budu oni koji nisu nastupili na izborima. I dalje sam Srbin, koji govori srpskim jezikom, idem u SPC, i to će biti i sutra. Privrženimo su članstvu CG u EU…”, rekao je Knežević i istakao da je njihov cilj stabilna Crna Gora.

Nosioci liste Hrabro se broji (Demokrate i Ura), Aleksa Bečić i Dritan Abazović poručili su takođe da sa DPS-om neće formirati vladu i da su njihovi partneri oni koji žele evropsku Crnu Goru i nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Bečić je rekao da oni žele inkluzivnost, a ne isključivost, a Abazović je na konstataciju da PES neće u vladu sa Ura, rekao da što se lidera tog pokreta Milojka Spajića tiče: “Imaju većinu, pa nek formiraju vladu”.

Sudeći prema prvim projekcijama izbornih rezultata i izjava lidera četiri najuticajnije stranke i koalicije koje ulaze u parlament, sledi kombinatorika oko formiranja nove crnogorske vlade.

Dio analitičara, međutim, ne smatra da će buduća vlada biti stabilna i da će trajati kratko, a neki ne isključuju ni mogućnost novih izbora, što bi za Crnu Goru sigurno bilo loše zbog političke i ekonomske krize, krize institucija i troškova.

Prethodni članakPreminuo bivši premijer Italije Silvio Berluskoni
Naredni članakPOGINULA DVA MALOLJETNIKA Jedan mladić porijeklom iz BiH, upravljali motociklom bez vozačke dozvole