ČOVIĆ: ZAHVALJUJUĆI PLENKOVIĆU IMAĆEMO NOVU ŠANSU

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da je zahvaljujući naporima hrvatske diplomatije Evropska unija danas poslala jasnu poruku da će se pružiti još jednu mogućnost razgovora na najvišem nivou kako bi se došlo do izmjena Izbornog zakona BiH i da bi se izbori u BiH održali po novim pravilima i najvišim standardima.

On je naglasio da je da je Evropska unija danas poslala jasnu poruku da ostaje spremna nastaviti angažman na najvišem nivou, što znači da je ostavljena mogućnost da se na najvišem nivou organizuje još jedan krug sastanaka sa predstavnicima političkih stranaka u BiH, te da je inicijativa HDZ-a ugrađena u Strateški kompas i  u zaključke Evropskog vijeća uz pomoć Evropske narodne stranke te premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i hrvatske diplomatije.

Čović je naglasio da je predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković danas uradio ono što nije niko u Hrvatskoj zadnjih dvadesetak  godina kada je u pitanju BiH i Hrvati u BiH.

”Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i hrvatskog HDZ-a jutros je kao izvjestitelj u zaključcima Evropskog vijeća uspio vrlo jasno pozicionirati BiH. On vrlo jasno govori o sva tri konstitutivna naroda u BiH, svim građanima, obraća se svim liderima. To je nešto što hrvatska diplomatija danas uspijeva uprkos problemima koji zamagljuju čitav naš prostor zbog bezbjednosnog aspekta krize u Ukrajini. Znači uspio je nametnuti temu odnosa u BiH, odnosno o razgovorima vitalnim za stabilnost i puno funkcionisanje BiH. S te strane i njemu i hrvatskoj diplomatiji veliko hvala, jer je ponovo dao šansu da BiH počne funkcionisati kao normalna država, da imamo Opšte izbore koje ćemo organizovati po novom Izbornom zakonu i po najvišim evropskim standardima”, naglasio je Čović u Mostaru nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

 

On objašnjava da Strateški kompas vrlo jasno definiše poziciju konstitutivnih naroda i svih građana u BiH, a kroz zaključke koji su jutros usvojeni navodi se vrlo precizno da je Evropsko vijeće raspravljalo o produženoj političkoj krizi u BiH. ”Evropska unija ponavlja svoju privrženost evropskoj perspektivi BiH i Zapadnog Balkana. Lideri u BiH trebaju pokazati snažnu privrženost oko okončanja ustavnih i izbornih reformi obzirom da su one vitalne za stabilnost i punu funkcionalnost zemlje, kao i za podršku svih ostalih prioritetnih reformi spomenutih u Mišljenju Evropske komisije za sticanje statusa kandidata”, kazao je Čović.

On je naglasio da se premijer Hrvatske Andrej Plenkovića  na Evropskom vijeću jutros založio ”da sva tri naroda u BiH i svi građani dobiju šansu da u jednoj stabilnosti odnosa i punoj funkcionalnosti BiH mogu organizovati izbornu kampanju i provesti je u skladu s najvišim standardima u izmijenjenom okviru Izbornog zakona i ograničenih ustavnih promjena”.

Čović je podsjetio da je Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH juče jednoglasno usvojio zaključak o ubrzanom kandidatskom putu BiH.

On je mišljenja da prostora za dogovor oko izmjena Izbornog zakona BiH još ima,  te da sada treba pokazati odgovornost.

”Naše je nedvosmisleno opredjeljenje da na tragu razgovora sa gospodinom Plenkovićem i Vladom RH pratimo da sve što evropske institucije razmišljaju kada je u pitanju rat i stradanje u Ukrajini. S te strane, ako ne možemo na nivou BiH imati jedinstven stav, mi kroz HNS podržavamo stavove Evropske unije”, naveo je Čović.

Prethodni članakPlenković: Hrvatska je tu da uzme BiH pod ruku i da što prije uđe u EU
Naredni članakAUTOMOBILI U MOSTARU IŠARANI SLOVOM ‘Z’