Čović: Šmitova odluka nepotrebna, poništava pozitivne rezultate na evropskom putu

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Kristijan Šmit potpuno nepotrebne i neprihvatljive za predstavnike Hrvatskog narodnog sabora u BiH.

Čović, koji je i predsjednik HNS-a, rekao je za Fenu da ove, ničim izazvane reakcije OHR-a, dolaze samo par dana nakon pozitivnih izvještaja iz EU prema BiH, gdje su snažno naglašeni jednogodišnji pozitivni rezultati izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Ova odluka, dodaje, to potpuno negira.

Čović je rekao da je Šmit bez ikakve potrebe nametnuo 114 izmjena Izbornog zakona čime se poništavaju svi pozitivni rezultati na evropskom putu BiH.

– Ovim nametanjem kompromituju se i svi dosadašnji pozitivni rezultati parlamentarne većine i stavlja pod znak pitanja njihov budući zajednički rad. Posljedice ovakvih nametanja u ovom trenutku mogu biti nesagledive za intregracione perspektive i evropsku budućnost BiH. Stoga pozivamo OHR i članice Savjeta za provođenje mira da preispitaju ovu odluku i cjelovito sagledaju njene posljedice – naglasio je Čović.

Prethodni članakNa Palama književno-poetsko veče posvećeno Šantiću
Naredni članakĐoković raskinuo saradnju sa Ivaniševićem