Čović: Sastanak lidera stranaka sljedeće sedmice

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je za početak naredne sedmice sastanak lidera stranaka koje učestvuju u vlasti na nivou BiH.

Čović je rekao da pokušavaju usaglasiti termine da bi zajedno više puta sjeli da omoguće da Savjet ministara može normalno funkcinisati i donositi odluke za koje su najavljivali da će to biti učinjeno ovog mjeseca.

On je dodao da se to odnosi na zakone iz oblasti prava i sukoba interesa, o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, da to uđe u proceduru budući da je za ponedjeljak, 24. jula, zakazana sjednica Predstavničkom doma PS BiH, a za utorak Dom naroda.

– Možda će biti i jedna vanredna sjednica – rekao je Čović poslije sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Čović je naglasio da je cilj napraviti produktivnost, te imenovati i ministra finansija, te izrazio uvjerenje da će zajednički sastanak lidera početkom sljedeće sedmice dati vrlo precizan odgovor na sva pitanja.

– Želimo da s oktobrom završimo glavninu stvari paketa od 31 aktivnosti koje smo dogovarali s evropskim komesarom Oliverom Varheljijem, a s druge strane, tu će biti i Izborni zakon, Ustavni sud, odnosno one ozbiljne stvari kojima se moramo svakodnevno baviti – pojasnio je Čović.

Njegov prijedlog će, kaže, biti da svakodnevna komunikacija s predsjednicima stranaka koje čine ovaj paket, to su HDZ, SNSD, SDP, NiP i Naša stranka, da osiguravaju protočnost i u zakonodavnoj, a posebno u izvršnoj vlasti.

– Slično će biti i na nivou Federacije BiH – naglasio je Čović, koji smatra da neće biti lagano, ali je napomenuo da će sastanci paralelno biti održani i s predstavnicima evropske i američke administracije.

Čović je rekao danas novinarima u Mostaru da će predstojeći sastanci biti održavani u institucijama BiH, te da će HDZ BiH biti domaćin prvog sastanka.

– Čini mi se da imamo dovoljno energije da iskoristimo ovo vrijeme ispred sebe, da se izvučemo iz krize u koju umalo nismo upali. Mislim da se to može uraditi, biće različitih izazova, jer nisu sa scene otišli svi, rekao bih, oni koji misle produbiti ovu krizu, bez obzira ko su oni – istakao je Čović.

On je dodao da se mora stabilzovati i pravni i bezbjednosni okvir, da niko više ne zvecka oružjem, naglasivši da se svaki problem može riješiti političkim dogovorom.

Čović je rekao da je predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto proaktivnim djelovanjem pridobila partnere iz EU s kojima je razgovarala i da je to jedini put da se stabilizuje BiH.

Prethodni članakDodik: Pitanje imovine riješeno Dejtonskim sporazumom; OHR pokušava izvesti još jednu prevaru
Naredni članakOLUJNO NEVRIJEME POGODILO BANJA LUKU