Čović: Rezolucija EPP-a prepoznaje ključne izazove u BiH

 

Tekst rezolucije o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine na kongresu EPP-a u Rotterdamu prepoznaje ključni istorijski trenutak i izazove s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji učestvuje na kongresu.

“EPP je pozvao na žurnu reformu izbornog zakonodavstva u skladu s međunarodnim presudama i odlukama Ustavnoga suda BiH, uključujući ravnopravnost triju konstitutivnih naroda, kao nužan preduslov za političku stabilnost i evropsku budućnost Bosne i Hercegovine”, rekao je Čović.

EPP, dodaje Čović, ostaje pouzdan partner HDZ-a BiH.

Evropska narodna stranka (EPP) na jučerašnjem je Kongresu usvojila konačnu verziju rezolucije o Bosni i Hercegovini, koja će biti upućena Evropskom parlamentu na razmatranje.

Kao što je već poznato, HDZ BiH je Kongresu EPP-a uputio prijedlog “Hitne rezolucije o izbornoj reformi u BiH” u kojoj je, između ostalog, navedeno da je preduslov političke stabilnosti Bosne i Hercegovine “legitimno političko predstavljanje”.

Evropska narodna stranka je usvojila rezoluciju o BiH, ali u njoj nije naveden termin “legitimno političko predstavljanje”.

Prethodni članakVučić čestitao Veberu: Vjerujem da ćemo zajedno raditi na rješavanju izazova
Naredni članakZašto žene brže stare od muškaraca