Čović objasnio zašto nije došao na sastanak u Briselu: Hvala na pozivu, ali nema smisla

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović oglasio se danas povodom nedolaska na sastanak koji je organizovao Šarl Mišel (Charles Michel) u Briselu, na kojem bi predstavnici političkih partija zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH trebali potpisati zajedničku izjavu.

Kako je od ranije poznato Čović ne prisustvuje sastanku. Prvo je, naime, rekao da ne želi ići jer će tamo biti i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, potom je naveo da ima stomačne tegobe, a prije nekoliko minuta je na Twitteru ponudio još jedno opravdanje svog nedolaska.
“Od jedne hrvatske političke stranke danas je u Briselu zatraženo da pregovara o političkom sporazumu sa devet bošnjačkih i šest srpskih stranaka. Format je bio obeshrabrujući i nemoguće je bilo postići fer dogovor sa onima koji promovišu kršenje Dejtonskog sporazuma”, napisao je Čović..U nastavku je potvrdio svoj raniji stav da je razlog njegovog nedolaska ipak Komšić kojeg on naziva “drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH”.

“Nema smisla prisustvovati sastancima koji će legitimirati i promovisati dva bošnjačka člana Predsjedništva i sve one koji ne dijele osnovne ustavne principe. Veliko hvala Charlesu Michelu i Andreju Plenkoviću”, napisao je Čović.

Podsjećamo, osim Čovića na sastanak nisu došli ni predsjednik SDS-a Mirko Šarović, kao ni predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Prethodni članakTomislav i Dušan Bajević kumovi slave Saborne crkve
Naredni članakPogledajte sadržaj dokumenta koji u Briselu treba da potpišu lideri stranaka u BiH