ČOVIĆ O DOLASKU MIŠELA, KANDIDATURI, ODGOVORIMA HNS-a

 

MOSTAR – Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas će predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel sutra ipak doputovati u Mostar i da je to obezbjedio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Čović je na konferenciji za novinare naveo da će on sutra ujutro u Delegaciji Evropske unije u BiH prisustvovati radnom doručku sa Mišelom, a da će nakon toga uslijediti posjeta Mostaru.

On je naveo da će Mišela informisati o političkoj situaciji, te da ne namjerava potpisivati bilo kakve dokumente samo da bi se potpisali, podsjećajući da sporazum iz Mostara između HDZ-a i SDA koji se tiče izmjena Izbornog zakona dvije godine nije proveden, iako je garant bila međunarodna zajednica.

“Za mene je primarno sada provođenje  sporazuma iz Mostara. Još jednom ću ga upoznati sa sporazumom koji smo potpisali prije dvije godine u pratnji predstavnika međunarodne zajednice. Ne mogu od Michela ništa očekivati, ali ga mogu jako dobro informisati o Hrvatima u BiH”, kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH kazao je da postoje informacije da bi se sutra mogao pojaviti neki dokument, neka izjava, ali da HDZ nije bio uključen u pripremu toga i da samo može nagađati o čemu se radi.

”Moguće da se pojavi neki dokument, a ako se pojavi procijenićemo šta raditi. Ako on treba riješiti pitanje izbornog procesa i provođenja izbornih rezultata, čime bi se riješila pitanja mogućih političkih kriza jer nemamo mogućnost formiranja Doma naroda razgovaraćemo o tome”, dodao je Čović.

On je rako da ne može očekivati ništa već informisati Mišela o onome šta je HDZ uradio kako bi sačuvao stabilnost BiH.

”Imaću jako puna komentara na pritisak sarajevskih medija i političara na to kako nelegitimnoj Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH nelegalno obezbjediti novac i zapošljavanja kako bi izbori bili održani. To je nedopustivo. Oni koji to rade danas, zadnjih godinu dana da su radili pritisak na one koji su blokirali donošenje budžeta ne bi došli u ovu situaciju”, naveo je Čović.

On je dodao da je ministar finansija u Savjetu ministara BiH Vjekoslav Bevanda u zadnjih godinu i po dana napisao tridesetak intervencija kako bi se sazvale sjednice Fiskalnog vijeća i Savjeta ministara i raspravljalo o budžetu, te da je izuzetan ekspert koji neizmjerno voli BiH, a za njega traže sankcije.

Čović je naglasio da  ga jako žalosti što jedan dio institucija BiH, konkretno dva člana Predsjedništva BiH i  ministar spoljnih poslova BiH mimo strategija o spoljnoj politici i zakona nastupaju po svijetu u ime jedne politike, odnosno političke stranke. ”Ministarka spoljnih poslova za koju se već godinu dana traži smjena i danas hoda  po svijetu i traži određene mjere i naziva blokadama ono što mi radimo”, kazao je Čović.

On je dodao da je Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH razočarao političko Sarajevo svojom odlukom da ide na Opšte izbore.

Odgovarajući na pitanje da li će se opredijeliti između predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednika vlade Hrvatske Andreja Plenkovića, Čović je naveo da bi takvo  razmišljanje bilo katastrofalno za Hrvate u BiH.

”Bila bi greška da predstavnici politike hrvatskog naroda biraju da se opredijele između Plenkovića i Milanovića. Ja bih imao interes kao predsjednik HDZ-a BiH povezati se s predsjednikom HDZ-a RH, ali mi imamo 12 stranaka HNS-a koje su se dogovorile da idu zajedno na izbore, da predlažu jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH, da idu zajedno na izbore u Republici Srpskoj. Tada kao predsjednik HNS-a moram voditi računa o svim elementarnim, uvažavajući sve što rade i Milanović i Plenković. Milanovićevo zalaganje odgovara Hrvatima u BiH, on je mobilisao javnost u RH do zavidne mjere da osjećaju ovaj problem, a siguran sam da je i on, kao i gospodin Plenković, na sve destinacije širom svijeta stavio izborni zakoni  legitimno predstavljanje i jednakopravnosti da se o tome raspravlja. Naše opredjeljenje je da ne možemo uticati na spoljnu politiku RH, a sve što dogovore o spoljnoj politici mi ćemo slijediti”, naveo je.

 

Čović je naveo da se HDZ BiH juče prijavio za učešće na izborima za sve nivoe vlasti.

Na pitanje da li će biti kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Čović je kazao da će odluka o o kandidatu biti donesena tek krajem juna.

Prethodni članakDodik: Važan sastanak sa Kalabuhovom; Srpska neće dozvoliti sankcije Rusiji
Naredni članakMilanović: Očekujete da jesen u BiH bude mirna?