ČOVIĆ: NISMO POSTIGLI DOGOVOR; NIKŠIĆ: OPREDIJELjENI ZA NASTAVAK RADA I PRONALAŽENjE KOMPROMISA

U Mostaru je danas održan sastanak koalicije koja čini vlast na nivou BiH. Lider HDZ-a Dragan Čović nakon sastanka je istaknuo da su se danas pokušali usaglasiti oko zakona, ali i da su imali i otvorena tehnička pitanja. O Izbornom zakonu, Zakonu o Sudu BiH i Zakonu o sukobu interesa nisu se dogovorili, kazao je Čović, ali to se očekuje da se desi ove sedmice.

“Zaključak o Izbornom zakonu, Zakonu o Sudu BiH i Zakonu o sukobu interesa nismo dogovorili u osnovi, ali došli smo do nivoa neke i tu je zaključak da radne grupe nastave sa radom i ako s neko usaglasi da onda ti zakoni idu u proceduru. Žao mi je što nismo uspjeli napraviti iskorak u ovom vremenu, a to se od nas očekivalo. U narednih par dana je za očekivati da možemo nešto usaglasiti”, istaknuo je.

Podsjetio je da su očekivali da će u 12 mjesecu dobiti otvaranje pregovaračkih procesa,  ali i napomenuo da ova tri zakona su minimum koji moraju  završiti.

“Nastavićemo držati pozitivnu atmosferu, rok je ova  sedmica”, poručio je Čović.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izjavio je da ostaje opredjeljenje za nastavak rada i pokušaj pronalaženja kompromisa, te da mu se čini da su najbliži dogovoru o zakonu o sprečavanju sukoba interesa.

“Danas smo ostali na pozicijama na kojima jesmo, ali otvoreni da ćemo pokušati raditi na bilo kojem od ovih zakona. Čini mi se da je zakon o sprečavanju sukoba interesa najbliži da ga okončamo i završimo tu priču. Pozicije su kada je riječ o zakonu o sudovima i izbornom zakonu ostale prilično zakovane u ovim spornim pitanjima”, naveo je Nikšić i dodao da niko nije bio presretan kada se dogovaralo o izlasku pred novinare s obzirom na to da su do sada bile bolje vijesti i dogovori.

On je naveo da su kada je riječ o izbornom zakonu, napravljeni značajni iskoraci u drugim oblastima.

Nikšić je rekao da je očigledno da su se do sada kompromisi mogli postizati, te da svaki sljedeći podrazumijeva da svako misli da je “kompromis ono što on smatra i pozicije koje trebaju biti u zakonima”.

“Ono što mene motiviše da i kada se ne saglasimo i ne dogovorimo radimo u atmosferi koja ne znači nikakve sukobe, podjele, svađe. Iznijeli smo svoje stavove i sada ćemo pokušati dalje to da rješavamo”, dodao je Nikšić.

U Mostaru je održan sastanak predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a Dragana Čovića, te lidera stranaka “trojke” – SDP-a Nermina Nikšića, Naroda i pravde Elmedina Konakovića i Naše stranke Edina Forte.

U delegaciji SNSD-a bili su i Željka Cvijanović, Staša Košarac, te Snježana Novaković Bursać. Prisustvovali su i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, te iz Narodne partije Srpske Senka Jujić.

Prisustvovali su i iz HDZ-a BiH Borjana Krišto, Darijana Filipović i Davor Bunoza, iz Naroda i pravde Aljoša Čampara, Naše stranke Peđa Kojović i Sabina Ćudić, te iz SDP-a Nerin Di

 

Prethodni članakLavrov: Еvropa bi mogla da napravi smrtonosnu grešku
Naredni članakDODIK: AKO ŠMIT POKUŠA BILO ŠTA DA NAMETNE – RUŠI EVROPSKI PUT BiH