Čović: Neprihvatljivo Šmitovo polovično rješenje

Izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine bez izmjena načina biranja člana Predsjedništva BiH, neprihvatljivo je poručuje predsjednik HDZ BiH Dragan Čović nakon sjednice Glavnog savjeta HNS-a koja se održala u Mostaru.

Čović je danas poručio da nema potrebe da Šmit nameće rješenja ako postoji vlast koja funkcioniše.

”Protiv toga sam da visoki predstavnik nameće bilo kakva rješenja. Ako imamo vlast, za koju kažemo da funkcioniše – zašto bi umjesto nas bilo ko donosio zakone i zakonska rješenja. Na nama je taj posao”, rekao je Čović novinarima.

On je komentarišući rok od najviše tri sedmice koje je Kristijan Šmit dao vlastima da izmijene odredbe izbornog zakona koje se tiču izbornog procesa, kazao su izmjene Izbornog zakona bez izmjene načina biranja člana Predsjedništva apsolutno neprihvatljivo.

„Treba nam cjelina, ne možemo svako malo nešto mijenjati i dopunjavati. To se prije svega odnosi na načine izmjene članova izbora Predsjedništva BiH”, rekao je Čović.

Čović je podsjetio da je bh vlastima u ispunjenju uslova za pregovore s EU, iz 14 uslova, Izborni zakon u cjelini.

”Mi potičemo kolege da sjednemo i da se ne raziđemo dok ta sva pitanja ne dođu na dnevni red, pa i ta kredibilnost izbornog procesa, integritet izbornog procesa o kome se najviše govorilo. Jedno od mojih pitanje je, ima li viših ugrožavanja integriteta procesa ako vam se netko lažno predstavlja u institucijama i s vrha institucija, govorimo o članu Predsjedništva. Netko kaže da je hrvatski član Predsjedništva a nije dobio ni 1 odsto glasova Hrvata. Kakav je to integritet izbornog procesa?”, upitao je Čović.

Podsjetimo, Schmidt je u utorak u Sarajevu izjavio kako se ne može dopustiti da BiH u 2024. kada u oktobru trebaju biti provedeni lokalni izbori uđe s manjkavim rješenjima koja su do sada omogućila brojne manipulacije i krađu glasova.

Čović je rekao kako vremena za izmjene Izbornog zakona ima.

”Mi smo zadnji put pred same izbore mijenjali Izborni zakon. Nepristojno bi bilo to raditi, ali smo već to radili. Mi smo lani u Sarajevu i Neumu razgovarali u trećem, četvrtom, petom mjesecu, a izbori su bili u desetom mjesecu. Onda visoki predstavnik na dan izbora nametne izmjene. Mi smo izvan svjetskih demokratskih standarda, tako da vremena ima. Opšti izbori su tek za tri godine, ne ugrožavamo bilo kakav proces”, rekao je Čović.

 

Prethodni članakERS dobitnik nagrade za najboljeg izvoznika u Srbiju
Naredni članakČović: Hapšenje Debevca i Osmice je i pitanje za predstavnike međunarodne zajednice koji su ih podržavali