ČOVIĆ: NAPRAVLJEN KORAK NAPRIJED O SVIM PITANJIMA

MOSTAR – Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je nakon koordinacionog sastanka SNSD-a, HDZ-a BiH i stranaka “trojke” u Mostaru da nije bilo konkretnih dogovora, ali da su napravljeni pomaci i da je u vezi sa svim pitanjima napravljen korak naprijed.

“Imali smo krajnje pozitivan sastanak i prijateljskoj atmosferi. Raspravili smo o zaključcima prethodnih sastanaka, o 10 zakona koji stoje na dnevnom redu, od onih nešto osjetljivijih do onih nešto jednostavnijih, pa do najosjetljivijih kao što su Izborni zakon i zakon o Ustavnom sudu”, rekao je danas Čović novinarima.

Govoreći o Izbornom zakonu, Čović je naveo da u jednom dijelu imaju “zavidan nivo usaglašenosti”, kao i da je slično stanje kada je u pitanju zakon o sudu BiH.

“Zakoni bi se pred Savjetom ministara mogli naći početkom oktobra. Ista stvar je sa Ustavnim sudom BiH”, istakao je Čović i dodao da u vezi ostalih osam zakona ne bi trebalo biti problema.

Čović je pojasnio da, kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, treba da budu ispoštovani svi dokumenti i provedene presude Suda u Strazburu.

On je naveo da će radna tijela raditi na zakonu o strancima u Ustavnom sudu BiH i u narednih 15 dana usaglasiti tekstove, da bi najkasnije do kraja oktobra bio u parlamentarnoj proceduri.

Čović je napomenuo da su partneri u vlasti na niovu BiH raspravljali i o odlukama koje su pred Savjetom ministara, a tiču se IPA2 za period 2023-2027. Odluke o tome će, kako je rekao, razmatrati tri osobe koje su delegirane na sastanku.

Prema njegovim riječima, posebna rasprava bila je o zvaničnicima iz BiH koji istupaju van granica.

“Oni predstavljaju sebe, krše Dejton i Ustav. Želimo to urediti izmjenama zakona da više niko ne može samoinicijativno iznositi stavove u ime BiH. Mislim na brutalno rušenje ustavnosti od drugog bošnjačkog predstavnika u Predsjedništvu BiH”, precizirao je Čović.

Na novinarsku konstataciju da ništa nije konkretno dogovoreno, Čović je naveo da se u posljednjih 20 godina pregovara i da je dosta i dogovoreno.

“Razgovarali smo danas u dobroj atmosferi. Jedni drugima rekli šta ne ide i zaključili šta može ići”, rekao je Čović.

On je naveo da se i najkopleksnije teme mogu riješiti, da još ima dijametralno suprotnih stavova, ali da sada ne želi govoriti o tome gdje je čija “crvena crta”.

Prethodni članakPARTNERI U VLASTI NA NIVOU BiH NAPRAVILI POMAK
Naredni članakDODIK: PITANJE USTAVNOG SUDA JE TEŠKO ZA BOŠNAJKE, ALI ĆE MORATI DA GA RIJEše