Čović: Na novom sastanku većine usaglasiti ono što je trebalo biti urađeno

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je izrazio uvjerenje da će BiH dobiti pozitivno mišljenje Evropske komisije o napretku i za 22. novembar u Mostaru najavio novi sastanak stranaka većine na nivou BiH i usaglašavanje o pitanjima koja su već trebala biti realizovana.

Čović se nada da bi izvještaj o napretku BiH nakon što je usvojeno nekoliko zakona sadržanih u 14 prioriteta Evropske komisije mogao biti pozitivan, pa čak da bi BiH u srijedu, 8. novembra, mogla dobiti i datum otvaranja pretpristupnih pregovora.

– Siguran sam da će to izaći na pozitivno, znamo da je teško usaglasiti stav svih 27 zemalja, biće onih koji će tražiti da se neka pitanja iz tog izvještaja koriguju, da se da još jedan naglasak da mi moramo pojačati naše aktivnosti u naredna dva mjeseca – rekao je Čović novinarima u Mostaru.

Čović je naveo da će on i Borjana Krišto u ime HDZ-a sa partnerima iz “Trojke” i predstavnicima SNSD-a nastojati usaglasiti sve ono što je trebalo biti urađeno u posljednjih 10 dana, ali se nije uspjelo uraditi.

– Vjerujem da ćemo na kraju dobiti vrlo jasan put ili usmjerenost ka otvaranju pregovora kada je u pitanju EU, ali i sve druge faze koje to prate, pa i ona finansijska koja se tiče silnih sredstava koji se usmjeravaju na područje Balkana – rekao je Čović.

On je istakao da u tome nema taktike, jer evropski put nema alternativu, i BiH te zakone mora usvojiti i stvoriti stabilnost.

Lider HDZ-a naveo je da se treba raditi na eliminisanju bilo kakvih nedosljednosti u funkcionisanju pravne države i da treba sprovoditi ekonomsko-socijalne politike.

– Vjerujem da će izvještaj biti dovoljno pozitivan i motivišući da nastavimo istom dinamikom – smatra Čović.

Čović je danas sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto, sekretarom državne kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske Zvonkom Milasom i gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem posjetio gradilište Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Prethodni članakMIŠELJIĆ: NA KORAK OD REALIZACIJE PLANA
Naredni članakMišeljić odgovorio Vukanoviću: Sve je prema zakonu