ČOVIĆ: IZMJENE IZBORNOG ZAKONA BiH DO KRAJA SEPTEMBRA

MOSTAR – Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da bi do kraja septembra trebale biti dogovorene izmjene Izbornog zakona BiH i da bi taj proces trebala predvoditi međunarodna zajednica.

Čović je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH rekao da je na temu izmjena Izbornog zakona održao na desetine sastanaka posljednjih mjesec dana na različitm nivoima.

“Mi imamo jasno zakazan termin na kraju septembra gdje će biti američka i evropska administracija. Mislim da će to biti vremenski okvir u kojem će se dešavati sastanci oko izmjena Izbornog zakona BiH. Nagađam da će to biti pet-šest dana kako bi konačno došli do dogovora. Na stolu su svi modeli izbornog zakonodavstva i oko Predsjedništva BiH i Doma naroda, ono što je krucijalno u smislu legitimnog predstavljanja i sprovođenja presuda Ustavnog suda BiH i Suda u Strazburu. Mi smo istrošili element predlaganja i sad se vodi rasprava i priprema na nižim nivoima”, rekao je Čović na konferenciji za novinare.

On smatra da specijalni izaslanik SAD za Balkan Metju Palmer i predstavnik Evropske unije dolaze u BiH krajem septembra kako bi posao oko izmjena Izbornog zakona bio završen.

Čović je naveo da je danas poslao pismo na adrese pet adresa međunarodne zajednice koji su bili svjedoci potpisa Mostarskog sporazuma iz juna 2020. koji je definisao rješavanje pitanja održavanja izbora u Mostar i izmjena Izbornog zakona BiH.

On je podsjetio da su predstavnici međunarodne zajednice mukotrpno s domaćim političarima radili na tom sporazumu.

“Imali ste svjedoke koji su s nama mukotrpno radili od američka administracije, britanske administracije, predstavnici EU. Mi trebamo ono što smo dogovoriti prevesti u djelo, taj sporazum treba se prevesti u djelo. Oni će nas morati dovesti za sto”, istakao je Čović.

On je naglasio da će HDZ dati sve od sebe da se izmijeni Izborni zakon i obezbijedi legitimno predstavljanje i sprovođenje odluka iz Strazbura.

“Nadam se da ćemo ovaj posao završiti kao imperativ, imamo institucije, u njima donosimo odluke, tako da ćemo se isključivo time koristiti. Očekujem da će međunarodna zajednica predvoditi ovaj posao”, rekao je Čović.

Komentarišući brojke koje plasira SDA o zastupljenosti naroda u institucijama, Čović je naveo da HDZ BiH insistira na ponašanju u skladu sa ustavima u BiH.

“Moramo se ponašati kada je u pitanju popuna izvršne i zakonodavne vlasti. Hrvata na nivou BiH u različitim institucijama ima mnogo manje nego što bi trebalo biti prema popisu iz 2013”, dodao je Čović.

Odgovarajući na pitanje da li će HDZ bojkotovati održavanje Opštih izbora iduće godine ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona BiH, Čović je upitao kako je moguće da izbori budu održani ako je Ustavni sud BiH Izborni zakon proglasio neustavnim.

“Kako neko misli organizovati izbore, a ne izmijeniti Izborni zakon BiH. Izbori se ne mogu održati ako se ne izmjeni Izborni zakon BiH”, naglasio je Čović.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Čović je rekao da je pravo svakog naroda da osmišlja svoju budućnost.

“Moja podrška svim njihovim razmišljanima koja ne diraju Ustav BiH. Dok imamo Aneks četiri Dejtonskog sporazuma, mi ćemo poštovati taj ustav. Zato često pozivam na ustavni patriotizam, poštujmo ustav i zakone i svima će biti dobro. Kada budemo imali kapaciteta da ga mijenjamo, mi ćemo se rado uključiti u to”, rekao je Čović.

Prethodni članakDodik: Istorijski dan za Srpsku i Srbiju (VIDEO)
Naredni članakGlumica iznenada preminula u 48. godini života