ČOVIĆ: HNS IDE ZAJEDNO NA IZBORE, NEĆE IM PROĆI

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je da je danas na sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH dogovoreno da sve stranke HNS-a zajednički nastupaju na predstojećim Opštim izborima u BiH kada je u pitanju izbor za člana Predsjedništva BiH i za Republiku Srpsku.

”Dogovorili smo se da zajednički idemo na izbore svjesni iskušenja, svjesni uloge Centralne izborne komisije BiH, političke atmosfere koja se gradi. Mislimo da može biti mnogo veća šteta ako bi napravili drugačiju kalkulaciju oko izbora”, kazao je Čović.

On je poručio da će, HNS BiH, krenuti u realizaciju zaključaka sa vanrednog sabora HNS-a, ukoliko ne dođe do dogovora oko izmjene Izbornog zakona BiH.

”SDA i jedan dio stranaka bošnjačkog naroda nekoliko mjeseci izbjegava razgovore. U decembru kada smo trebali zaključiti razgovore, stvorila se klima da je izdajnik ko dođe na pregovore. Nakon toga se u posljednjih mjesec dana još dva puta dogodilo nešto slično. U prošloj sedmici kada sam imao razgovore sa predstavnicima evropske administracije oko dogovora u vezi posjete  ključnih ljudi Evropskog parlamenta, kazao sam da što se tiče hrvatskog naroda nema problema, ali da moraju vidjeti sa oni koji zadržavaju status kvo zadnjih godinu i po dana”, kazao je Čović na konferenciji za novinare nakon sjednica predsjedništva HDZ-a BiH i HNS-a.

On je naveo da je siguran da ”snažna podrška koja dolazi sa vana” omogućavah bošnjačkim političarima da  ponašaju kako se ponašaju.

”Mi smo isto vrijeme prije dvije godine imali proglašene lokalne zore, a onda smo 17.maja sjeli i dogovorili se da napravimo izmjene Izbornog zakona za Grad Mostar. To su tada zagovarali Bošnjaci uz logistiku međunarodne zajednice. Danas mi to isto zagovaramo, a Bošnjaci svim sredstvima izbjegavaju, a međunarodna zajednica taktički nastupa i kaže da će izvora biti bez obzira na dogovor”, naveo je Čović.

Komentarišući izjave predsjednika Centralne izborne komisije BiH  Suada Arnautovića da je moguće da CIK BiH onemogući kandidaturu Draganu Čovići u Miloradu Dodiku, Čović ja kazao da to čista politička institucija napravljena na način da jedna politička opcija može da upravlja izbornim procesom. ”Dobro je da se javio predsjednik CIK-a da kaže da će oni procijeniti da li neko antidejtonski djeluje pa će ga sinuti ili ne potvrditi na listama. To dovoljno govori šta je namjera tih ljudi. Zato im to nikad neće proći. Dobro je da smo to čuli da izbjegnemo bilo kakva nagađanja oko toga šta je CIK BiH, šta im je cilj i kako želi manipulisati sa onim što je Ustavni sud BiH stavio van snage”, naglasio je Čović.

Nije želio da komentariše navode predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o trećem entitetu. ”Mislim da je članak sedam naših zaključaka nedvosmislen i jasan i nema ništa prikriveno. Kaže se da će se pravnim i političkim sredstvima, u skladu s Ustavom i zakonom riješiti pitanje institucionalne i organizacione transformacije BiH na tragu federalizma, konsocijacijske demokratije. Ako ne bude ništa realizovano od ovoga  što ja govorim, a to je i da će 22. maja doći najviši nivo predstavnika Evropske unije s kojima ćemo pričati o našem kandidatskom statusu, promjeni Izbornog zakona, ići ćemo u realizaciju sedmog zaključka”, poručio je Čović.

On je pojasnio da očekuje da 22. maja u posjetu BiH stignu predstavnici najvišeg nivoa evropske administracije. ”Bez takvih iskoraka i traženja rješenja kako provesti presudu Ustavnog suda i izbora za članove Predsjedništva BiH možemo uči u mnogo težu situaciju od one koju imamo danas gdje ne funkcioniše ni izvršna ni zakonodavna vlast”, kazao je Čović.

Prethodni članak150 Bilećana pješke krenulo na poklonjenje Svetom Vasiliju
Naredni članakZAJEDNIČKA PORUKA PRED GRADSKI DERBI: “Želimo pokazati da se ove godine u Mostaru igra najljepši fudbal”