ČOVIĆ: HDZ OSVOJIO VLAST U 20 OPŠTINA I GRADOVA

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo izbornim rezultatima naglasivši da je HDZ osvojio 20 načelničkih i gradonačelničkih pozicija i oko 300 vijećnika u opštinama gdje su Hrvati većina.

On je napomenuo da je to dobar rezultat ako se uzme u obzir da su Hrvati većina u 23 opštine u BiH.

„Što se tiče HDZ-a BiH, možemo biti jako zadovoljni rezultatom. Imati 20 načelnika i gradonačelnika i više od 300 vijećnika, rezultat je koji zaslužuje posebnu pažnju. Radili smo taj posao dosta dobro, iako nije bilo klasične izborne kampanje, poslali smo snažnu poruku i to je ono što ćemo ubuduće raditi“, istakao je predsjednik HDZ-a BiH na konferenciji za novinare u Mostaru.

On je naveo da je HDZ BiH na cijelom prostoru BiH imao uravnotežen izborni rezultat.

„U nekim sredinama imate blagi uspon ili blagi pad, što je normalno, ali u osnovi moramo istaći zadovoljstvo. Čestitka svim onim koji su izabrani. Vjerovatno ćemo sutra znati rezultate što se tiče vijećnika, ali se rezultat već osjeća. Što se tiče HDZ-a, upućujemo jedno veliko hvala svima koji su prepoznali ono za šta se zalažemo i bavićemo se analitikom a onda ćemo se okrenuti gradu Mostaru i izborima tamo, da na sličan način završimo i taj proces“, kazao je Čović.

On je naglasio da je HDZ BiH ponovio svoj rezultat iz 2016. i 2018. godine i da pokazuje da građani vjeruju toj stranci.

Čović je istakao da ovaj izborni rezultat daje legitimitet HDZ-u BiH u svim poregovaračkim procesima i pokazuje da su oni legitimni predstavnici hrvatskog naroda.

Upitan da prokomentariše rezultate izbora u Sarajevu i Banjaluci, te da li se plaši da će isti slučaj biti i u Mostaru, Čović je rekao kako se u nekim sredinama već nekoliko ciklusa biraju isti ljudi te da je normalno da dođe do zasićenosti i da opozicija bude izbor.

On je istakao da se ne može povezivati Banjaluku, Sarajevo i Mostar.

’’Kad gledamo glasačko tijelo u Banjaluci i nacionalnost, tamo su predstavnici srpskog naroda u cjelini i koja opcija tu pobjeđuje, recimo sa pozicije neke analtike i ne mora biti presudno za politiku koja će se voditi na toj zajednici. Kad je u pitanju Sarajevo, na isti način. Sarajevo čini 99 posto bošnjačkog stanovništva pa je isti odgovor kao za Banjaluku. U Mostaru imate potpuno drugo. Imate jedinu multietničku sredinu u Mostaru, multikulturalnu, ali mislim da HDZ i Hrvatski narodni sabor se može s ponosom baviti narednih 35 dana aktivnostima za pripremu za grad Mostar i očekivati kvalitetan rezultat’’, rekao je Čović.

On je naglasio da je Mostar hrvatski stožerni grad jer sve institucije Hrvata imaju sjedište  u tom gradu.