Čović glasao u Kosači: Drago mi je da smo nakon 12 godina na biralištima, ovo su prevažni izbori

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, jutros je u osam sati, u pratnji supruge Bernadice, glasao na biračkom mjestu u “Kosači”, nakon čega je dao izjavu za medije.

– Prije svega drago mi je da smo nakon 12 godina mi u Mostaru na biralištima, da možemo glasati. Vjerujem da će veliki broj naših grđana Mostara danas izaći i da će izbori proći u jednom izuzetnom redu, da će se osigurati transparentnost i da u konačnici već večeras oko 10, 11 sati znamo kakvi su rezultati da bi partneri koji mogu napravili većinu. Uvjeren sam da će to biti HDZ uvjerljivo i da ćemo vrlo brzo napraviti  Gradsko vijeće. Predugo smo bili grad bez Gradskog vijeća i grad se mora preporoditi i dobiti svoj štih evropskih dimenzija – rekao je Čović.

Osvrnuo se i na krivične prijave koje je kao predsjednik HNS-a podnio Tužilaštvu HNK-a, kazavši da se  one odnose na pokušaj brutalnog kršenja vrijednosti demokratskog procesa glasanja, prebacivanja više stotina osoba iz jednog Gradskog područja u drugo,kao što su Jug i Jugozapad.

– Time se htjelo narušiti onaj stvarni odnos koji imamo, a to je sve urađeno nakon našeg dogovora oko Grada Mostara i definiranja izbornih pravila. Prvo, nečasno, drugo nekorektno, a treće neprovodivo – kazao je Čović.

Poručio je da se time umjesto njega bave pravosudne institucije, jer, kako je naveo “želio bi da ovaj lijepi dan bude ovako i završen”.

Upitan kao građanin Mostara jesu li ovo za njega istorijski izbori, Čović je rekao da nisu.

– Zašto bi bili istoijski, ali jesu prevažni, jer je neko 12 godina uskratio pravo Mostarcima da glasaju. To su ona nametnuta pravila visokog predstavnika i krajnje je vrijeme da visoki ili neki drugi predstavnici nameću pravila uopšte u BiH, a pogotovo Gradu Mostaru – naveo je Čović.Avaz