Čović: Dogovoreno usvajanje budžeta, žrijebanje CIK-a ne može ništa da poremeti

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je nakon završenog sastanka stranaka partnera na nivou BiH da je potpisan zaključak koji veže pet stranaka, te dogovoreno da na sjednici Savjeta ministara BiH u četvrtak bude usvojen budžet institucija BiH.

Čović je kazao da je dogovoreno da nakon sjednice Savjeta ministara koja će se održavati u Mostaru budžet pošalje u žurnu proceduru u Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH.

Zahvalio se partnerima jer su se izdigli iznad razlika kako bi se poslala pozitivna poruka o usvajanju budžeta, a sve kako bi se do jeseni, dok Mađarska predsjedava EU dobio pregovarački status.

Izrazio je nadanje da BiH na jesen može očekivati otvaranje pregovaračkog procesa sa EU.

„Zaključak se odnosi na budžet i par stvari koje se odnose na ekonomski ambijent da bi izvršna i zakonodavna vlast normalno funkcionisale“, rekao je Čović.

Govoreći o potpisanom zaključku Čović je kazao da se radi o dokumentu koji je ekonomskog aspekta, a ne političkog, te da su u njemu sve tačke oko kojih postoje dodirne tačke, dok su politička pitanja oko kojih postoje razilaženja ostavljena za budućnost.

Kada je u pitanju raspodjela sredstava na posebnim računima kazao je da je ostavljeno vrijeme od 30 dana da se taj dio izdogovara, a da će se već na narednoj sjednici Savjeta ministara govoriti o raspodjeli sredstava iz oblasti Ministarstva saobraćaja.

„Nema uslovljavanja što se tiče bilo koga. Dodirne tačke smo stavili u zaključak. Ništa nije stavljeno što nas dijeli. Na ovaj način ćemo vrlo brzo moći maštati da napravimo kvalitetan iskorak. Da otvorimo ono što smo potpisali u 12 mjesecu i da na tome gradimo priču, a ne ono što nas je razdvojilo“, rekao je Čović.

Čović je kazao i da je atmosfera  na sastanku bila izvrsna.

Čović je prokomentarisao i postojanje koalicije na nivou institucija BiH kazavši da će ona definitivno postojati ako se u četvrtak usvoji budžet institucija BiH.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše prijedlog Naše stranke o novom načinu izbora sudija Čović je rekao da je Ustav definisao sve odnose i da su sve izvan toga procedure.

„Nikakvog komentara nemam na bilo koji prijedlog pa ni Naše stranke. Različitih promišljanja imamo na bezbroj pitanja i ne želim ući u zamku da bilo šta komentarišem“, poručio je Čović.

Pričajući o današnjem žrijebanju Centralne izborne komisije BiH Čović je poručio da on nema nikakav odnos o ovom pitanju.

„Odnosi u Domu naroda su takvi kakvi su. Ako imate parlamentarnu većinu onda je imate , ako ne nemate problem. Ako je neka stranka sa tri ili četiri predstavnika to je irelevantno“, poručio je Čović.

Na pitanje kako će se ponašati ako se da sjednici pojavi i delegat iz SNSD-a i PDP-a Čović je rekao da Dom naroda ima svoje godte.

„Dom naroda kao i parlament ima svoje goste i sve koje pozivamo. Svako može doći na sjednici, ali se zna kojih 15 ruka odlučuju. Ne može taj peti delegat uticati na vlast. Imate različite pristupe glasanja. Rijetke su sjednice kada su svi iz većine glasali zajedno, kao i Predstavničkom doma. Ne mislim da bilo šta može uticati na ovaj dogovor. Ne treba brinuti za izjave da će neko razriješiti Savjet ministara“, poručio je Čović.

Podsjetimo, u Mostaru je danas održan sastanak stranaka partnera na nivou BiH.

Sastanku u sjedištu HDZ-a BiH u ime SNSD-a prisustvovali su predsjednik Milorad Dodik, potpredsjednici Željka Cvijanović i Radovan Višković, generalni sekretar ove partije Srđan Amidžić, te član stranačkog Predsjedništva Staša Košarac.

U ime HDZ-a BiH na sastanku su bili predsjednik Dragan Čović, zamjenik predsjednika Borjana Kršto i potpredsjednik Darjana Filpović.

Ispred SDP-a BiH su prisustvovali predsjednik Nermin Nikšić, lider stranke “Narod i pravda” Elmedin Konaković, te predsjednik “Naše stranke” Edin Forto. U delegaciji SDP-a BiH su bili Saša Magazinović iz SDP-a, partije “Narod i pravda” Denis Zvizdić, te “Naše stranke” Predrag Kojović i Sabina Ćudić.

Prethodni članakKošarac: Pokušaj derogiranja institucija Srpske
Naredni članakKreće u pohod na 8. titulu: Poznato kada Novak Đoković igra meč 1. kola Vimbldona