Čović: BiH nema budućnost sa strancima u bilo kom segmentu vlasti

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da BiH nema budućnost sa strancima u bilo kom segmentu vlasti i da Kristijan Šmit nema nijedan razlog da nametne izmjene bez obzira na to koji je zakon u pitanju.

Čović je naveo da postoji iskazana volja parlamentarne većine da pripremi Izborni zakon i da ga do kraja januara stavi u paralementarnu proceduru.

– Dominantno je tu problem između HDZ-a i “trojke”. Imamo jasnu većinu u oba doma – izjavio je Čović za Večernji list izdanje za BiH.

Čović je istakao da je nametanje bilo čega kontraproduktivno evropskom putu BiH.

– Kako ćete sutra govoriti da ste nešto ispunili, a neko to umjesto vas radi? Onda neka visoki predstavnik nametne sve iz ovih 14 prioriteta i onda smo sve riješili, ali to nije cilj. Mora jednostavno profunkcionisati zakonodavna i izvršna vlast kako bismo pokazali odgovornost. U tom smislu, izmjena Izbornog zakona test je svih testova – ocijenio je Čović.

Čović je ukazao na potrebu dogovora o strancima u Ustavnom sudu BiH, da su svi saglasni da treba da odu, a da je samo pitanje vremenskog okvira, odnosno da li to treba biti u trenutku otvaranja pregovaračkog procesa ili u nekoj fazi.

On je naveo da često razgovara sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom iz više razloga, a jedan od njih je što misli da moraju zajedno raditi i rješavati neke probleme, te ukazao da bez Dodikove pomoći neki od zakona nikada ne bi bili privedeni kraju.

Čović je ocijenio da je ova godina za BiH bila veoma zahtjevna, i politički, bezbjednosno i pravno, ali da se gotovo došlo do vrata EU što se tiče pregovaračkog procesa.

– Treba ostaviti po strani neke taktike i politička previranja. Ključno je, po mom mišljenju, u prva tri mjeseca napraviti iskorak. Preduslov za to je mir u vođenju politike – dodao je Čović.

On je rekao da bi volio da se u BiH u 2024. godini zatvori prostor za djelovanje OHR-a i međunarodnih institucija koje bi se uplitale u odnose u BiH.

Prethodni članakPetrović: Trebinje grad velikih mogućnosti, za novi put preko Tjentišta 67.000.000 KM
Naredni članakVulin: Na dan Srpske svi Srbi da budu zajedno