Čović: BiH ne može u pregovarački proces sa EU dok su stranci u Ustavnom sudu

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je danas da BiH ne može ući u pregovarački proces sa EU sve dok su stranci u institucijama pravosuđa i u Ustavnom sudu BiH.

Čović je istakao da su svi u BiH saglasni da stranci moraju otići iz Ustavnog suda, ali da se i dalje vode diskusije oko termina njihovog odlaska.

Govoreći o evropskom putu, Čović je naglasio da će ključ svega biti Izborni zakon, navodeći da kompletna aktivnost političkih aktera u februaru naredne godine mora biti na izmjenama i dopunama ovog akta.

Čović je izrazio nadu da će na narednoj sjednici Doma naroda na dnevnom redu biti prijedlozi zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, o sudovima, kao i nacrt budžet institucija BiH, koji je, napominje, morao biti završen do kraja ove godine.

– Imamo dovoljno vremena za korekcije i ostalih zakona iz 14 prioriteta, a kada je u pitanju generalska struktura, opet se pokušao narušiti sklad između Ministarstva odbrane i Predsjedništva i sa te strane smo vjerovali da je dobro promijeniti i Zakon o odbrani – rekao je Čović novinarima u Sarajevu.

Govoreći o raspravi o tačkama dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda koje su se odnosile na Centralnu izbornu komisiju /CIK/ BiH, Čović je naveo da je Klub hrvatskog naroda jasno ukazao da je trenutni sastav CIK-a imenovan mimo zakona, procedura i Ustava BiH.

– U jednom trenutku jedna grupa ljudi je osjetila da ima dominantnu većinu, koju je predvodio SDA i to su uradili – istakao je Čović.

On je podsjetio i da je dijelu sadašnjeg sastava CIK-a istekao mandat, dok su neki članovi Komisije u penziji.

– Svi oni koji su imenovani tada u Predstavničkom domu, smatramo da su imenovani mimo zakona – rekao je Čović.

Predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović podsjetio je da je ovaj dom ove godine usvojio 12 zakona, od kojih je pet takozvanih evropskih.

– Ne mogu biti u potpunosti zadovoljan, ali ni nezadovoljan, ako pogledamo prethodne godine i broj zakona koji je usvojen – naveo je Ademović.

Govoreći o današnjoj sjednici Doma naroda, Ademović je rekao da je usvojeno 10 sporazuma koji su važni za dalji razvoj BiH, te dodao da Dom nije razmatrao Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Prethodni članakKako da se sačuvate od moždanog udara?
Naredni članakRekordni rezultati poslovanja m:tel-a u 2023. godini: Prodaja antenskih stubova Telekoma Srbija strateška dobit za sve