Čović: BiH je u najlošijoj političkoj situaciji od Dejtona

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović ocijenio je danas nakon neformalnog sastanka sa predsjedavajućim Doma naroda Bakirom Izetbegovićem i prvim zamjenikom Nikolom Špirićem da je BiH trenutno u najlošijoj političkoj situaciji od Dejtona.

– Kafa je bila uspješna, ali sve drugo je bilo na nivou da smo se razumjeli – rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Čović je istakao da je Republika Srpska i danas samostalan entitet, te da je to po Dejtonskom sporazumu definisano.

– Nemate problema oko toga, bar Dejton je to jasno definisao. I moja molba onima koji vole BiH jeste da čitaju Ustav, a ne da mi dolivamo i kažemo šta bi bilo dobro. Čini se da ćemo Ustav teško promijeniti – smatra Čović.

On je dodao da ne želi komentarisati zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

– Imamo nametnuto rješenje, sve drugo može biti dogovor svih onih u parlamentu, a naznake šta bi ko volio, ne volio, suvišno je komentarisati – rekao je Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH.

On je naveo da HDZ ima svoju viziju BiH, te da je to zemlja u kojoj će sva tri naroda biti do kraja ustavno ravnopravna.

– Davno sam rekao da nam niko ne može birati predstavnike – dodao je Čović.

Čović je napomenuo da je i više puta rekao da se “etnički predznak može brisati”.

– Ali, nije to etnička odrednica, to neko miješa. Ne vidim predznake u Ustavu. Imamo jasnu odrednicu – rekao je Čović.

Prethodni članakTeško povrijeđen Srbin u Zvečanu; Vučić se uputio u Rašku
Naredni članakMazalica: Srpska se ne brani strahom od ambasada već vraćanjem nadležnosti