ĆOSIĆ: PERFIDNE I LAŽNE PORUKE STANIVUKOVIĆA I KARIĆEVE

ISTOČNO SARAJEVO- Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić pozdravio je svaki sastanak i inicijativu koja vodi ka saradnji i napretku, ali ne na lažan i perfidan način, kako su to danas uradili gradonačelnici Banjaluke i Sarajeva Draško Stanivuković i Benjamina Karić.

Komentarišući današnji susret Stanivukovića i Karićeve u Banjaluci, Ćosić je Srni rekao da će kao gradonačelnik uvijek na isti način ugostiti svakog kolegu sa namjerom da sarađuju i realizuju neke projekte za bolju budućnost.

“Ipak, postoji jedna bitna razlika. Ja nikada ne bih sebi dozvolio da to uradim radi neke opšte slike, mentorstva i dodvoravanja jednom dijelu međunarodne zajednice ili javnosti. Sebi nikada neću dozvoliti lažne zagrljaje i obećanja, kao ni lažnu radost i sreću”, istakao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, iskrene saradnje neće biti dok se ne riješe neke stvari koje opterećuju međusobne odnose.

“Ne možemo pričati o iskrenosti i želji da zajednički razvijamo jednu zemlju, ukoliko ćutimo pred tablama koje Srbe kvalifikuju kao zločince, ukoliko organizujemo javne prenose gledanja presude čovjeku koji se u jednom dijelu zemlje smatra veoma bitnim i zaslužnim. Ja kao gradonačelnik nikada nešto slično ne bih dozvolio, jer bih time pokazao nepoštovanje prema bošnjačkom narodu”, ukazao je Ćosić.

Iskrena saradnja između Istočnog Sarajeva i Sarajeva, dodaje Ćosić, neće postojati do momenta kada se na sličnim sastancima pokaže poštovanje prema različitim mišljenjima, kada se prihvati činjenica da je iz Sarajeva otišlo 156.000 Srba, koji su gradili taj grad, a koji su danas kvalifikovani kao zločinci.

“I onda gradonačelnik uslovno rečeno glavnog grada Republike Srpske tu pada u zagrljaj, ljubi se i grli, daje obećanja o zajedničkom životu, a na drugom kraju su njegovi sunarodnici potpuno obespravljeni. Ja tu zaista ne vidim smisao i to smatram krajnje perfidnim, licemjernim i lažnim”, naglasio je Ćosić.

Ćosić je Karićevu upitao da li će Srpskoj pravoslavnoj crkvi biti vraćena imovina u Sarajevu, te je pozvao da budu uklonjene table koje vrijeđaju srpski narod.

On je Karićevu pozvao i da u institucijama zaposle jedan broj Srba što, prema popisu, trebaju da urade.

“Kada to urade neka nam dijele lekcije i daćemo im priliku da nam pričaju o zajedničkom životu. Neće mi biti problem da te stvari kažem gospođi Karić kada budem imao priliku da je vidim. To mi neće biti prepreka da sa njom sarađujem, ali lažno se grliti, ljubiti i prosipati lažnu dobrotu sigurno neću”, poručio je Ćosić.

On navodi da, kada god su drugi Srbe lažno grlili i slali poljupce, isti ti zagrljaji i poljupci su zamijenjeni zločinima nad srpskim narodom i umanjivanjem njihovih prava.

“Ne pričam isključivo o pravima kao narodu, već o pravima kao ljudima. Mi imamo situaciju da smo u velikom broju slučajeva u FBiH, konkretno u Sarajevu, ugroženi kao ljudi. Omalovažavaju nas, nazivaju nas negativno i ugrožavaju bezbjednost, što nam stvara osjećaj straha”, rekao je Ćosić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić je istakao da jeste za saradnju i pogled u budućnost, ali nikada za lažne zagrljaje, pogotovo ako ti zagrljaji derogiraju kosti stradalih Srba.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je danas u Banjaluci da sastankom sa gradonačelnikom Sarajeva Benjaminom Karić želi da, kako kaže, gradi mostove prijateljstva.

Karićeva je zahvalila Stanivukoviću što je “pružio ruku” Sarajevu i očekuje vrlo brzo uzvratnu posjetu iz Banjaluke.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je u aprilu gradu Sarajevo i njegovoj opštini Stari Grad zahtjev za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u Ulici Ferhadija kojima se srpski narod karakteriše kao “zločinački i agresorski” i kojima se podstiče mržnja prema Srbima.

Srna

Prethodni članakVučić: Kako Albanci imaju, a Srbi u Srpskoj nemaju pravo na samoopredjeljenje
Naredni članakMazalica Vukanoviću: Šta radiš u kafani u 10.30?