ĆOROVIĆEVI SUSRETI I U MOSTARU: Povodom 100 godina od smrti, održano predavanje o Svetozaru Ćoroviću

U Mostaru je danas održano predavanje posvećeno srpskom književniku Svetozaru Ćoroviću u okviru “Ćorovićevih susreta”.
Predavanje u Vladičanskom dvoru organizovali su opštinski odbori “Prosvjete” iz Gacka i Bileće i gradski odbor “Prosvjete” iz Mostara, a prisustvovao je veliki broj pjesnika i istoričara koji su učesnici “Ćorovićevih susreta”.

Na predavanju o Ćoroviću kao piscu, pripovjedaču, romansijeru, dramskom piscu
govorili su profesori Jovan Delić, Ranko Popović, Duško Puvelja i Rade Simović.

Popović je rekao da je ovo predavanje prilika da se kulturni Mostar i čitava Hercegovina prisjeti jednog od svojih najznačajnijih stvaralaca i najuglednijih ljudi.

“Nezahvalno je govoriti koliko su takvi pisci danas skrajnuti. Ćorovića još ima u lektiri, ali su ovakve manifestacije prilika da se prisjetimo značajnih ljudi poput njega. Ćorović je bio čovjek velikog opusa”, naveo je Popović.

On je istakao da su mnogi problemi s kojima se Ćorović nosio kao pisac i poslanik u Bosanskom saboru aktuelni i danas, što je porazno.

“Kao da vrijeme nije proticalo, ostali smo na istim pozicijama ili smo se vratili na pozicije koje je njegova generacija prevazišla. To vrijeme može da nam bude neka vrsta orjentira u današnjim životima”, rekao je Popović.

On je naglasio da je Ćorović bio moralni i energetski stub nekadašnjeg čuvenog mostarskog kruga.

“Mostarsko kulturno čudo, kako godine odmiču, zaista sve više izgleda kao čudo. To što su radili Aleksa Šantić, Svetozar Ćorović, Jovan Dučić i mnogi drugi je veliki podvig”, naveo je Popović.

Učesnici ”Ćorovićevih susreta” prisustvovali predavanju u Mostaru

Simović je rekao da je Ćorović kao dramski pisac skrajnut.

Puvelja je naveo da je Ćorović bio raznovrstan pisac, te da je ostao upamćen prevashodno kao pripovjedač i po opisivanju Mostara sa kraja 19. i 20. vijeka, opisu čaršije i likova u njoj.

“Ćorović je ostao upamćen po nekoliko antologijskih pripovjedaka i četiri romana od kojih je najpoznatiji `Stojan Mutikaša` koji je i lektirno djelo”, naveo je Puvelja.

On je dodao da je Ćorović izuzetna pojava u srpskoj književnosti.

Profesor Jovan Delić rekao je da je Ćorović za Mostar, ali i za sve Srbe izuzetna ličnost.

“On i njegov brat Vladimir bili su intelektualni krem Mostara i srpske književnosti. Svetozar je bio darovit pisac i čovjek koji se puno angažovao oko `Gusala` i `Zore` u Mostaru”, naveo je Delić, te dodao da je Ćorović i danas aktuelan pisac.

Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Mostar je i u aprilu organizovao dvodnevnu manifestaciju u Mostaru povodom 100 godina od Ćorovićeve smrti.

Profesori Popović, Delić, Puvelja i Simović održali predavanje u Vladičanskom dvoru u Mostaru

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja, a izneseni stavovi nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodijelio sredstva.

Prethodni članakDodik nakon sastanka poručio: Odbacujemo deklaraciju, Srpska je prioritet
Naredni članakPredsjednička trka u Hrvatskoj: Grabar Kitarović gubi podršku