Ciljaju 10 poslaničkih mandata: Može li DIJASPORA DA SPASI probosanske stranke u Srpskoj

Mogu li probosanske stranke u Republici Srpskoj na sljedećim opštim izborima, uz pomoć dijaspore, da osvoje desetak poslaničkih mandata ili je njihov cilj za sada nedostižan?

Upravo ovu temu je pokrenuo lider SDA, Bakir Izetbegović, koji je prije nekoliko dana na svečanoj tribini u Luksemburgu pozvao dijasporu, posebno one koji imaju prebivalište u Srpskoj, da izađu na predstojeće opšte izbore i glasaju za probosanske stranke. Izetbegović je podsjetio da će probosanske stranke u Srpskoj ponuditi jedinstvenu zajedničku listu, te napomenuo da im treba oko 80.000 glasova da u Narodnoj skupštini RS dobiju 10 ili 12 mandata.

– Kada to uradimo, onda je druga priča u BiH. To je jedan dan u četiri godine. Birajte koga god hoćete, ali birajte one koji vole BiH – poručio je Izetbegović.

“Snovi”

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i poslanik ove stranke u NSRS, Dragan Čavić, smatra da su Izetbegovićeva očekivanja nerealna.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Što je babi milo, to joj se i snilo. Jedino tako mogu prokomentarisati taj Izetbegovićev poziv dijaspori. Takvi i slični pokušaji bošnjačkih stranaka u Srpskoj traju odavno, tačnije u zadnjih pet ili šest izbornih ciklusa oni pokušavaju da koncentrišu glasove, posebno se oslanjajući na dijasporu. Uprkos tome, maksimalno imaju pet poslanika, uključujući jednog Hrvata – kaže Čavić za srpskainfo.

Dodaje da bošnjačke stranke u NSRS u pravilu dobiju toliko glasova da ispune kvotu koja je zagarantovana Ustavom, da svaki konstitutivni narod ima minimalno četiri poslanika u parlamentu RS.

Čavić ističe da bi koncentracijom glasova bošnjačke stranke došle do boljeg izbornog rezultata, ali je preoptimistična procena da to može biti osam ili deset poslanika.

– To je nemoguća misija i daleko od realnosti. Naravno, mobilizacijom građana za glasanje u odsustvu moguće je nešto poboljšati situaciju, ali sam skeptičan da je moguće da dobiju 80.000 glasova. Mislim da mogu dobiti maksimalno šest poslanika, i to uz najveće napore i potpunu koncentraciju bošnjačkih glasova – mišljenja je Čavić.

Dodaje da jeste tačno da bi bošnjačke stranke, u slučaju kada bi dobile 80.000 glasova, imale osam do deset mandata u NSRS, ali treba tako nešto postići.

Čavić podsjeća da je bošnjački blok izašao gotovo ujedinjen na protekle opšte izbore, pa su osvojili oko 30.000 glasova, uključujući i one iz dijaspore.

– Računati da ćeš sada gotovo utrostručiti broj glasova je nemoguća misija. Ogroman broj građana, bez obzira na nacionalnost, u kontinuitetu apstinira od učestvovanja u izbornim procesima. O dijaspori da ne govorim. Ljudima je na vrh glave ovog svega i jednostavno ne žele da učestvuju u tim procesima. Zato je i taj broj birača u odsustvu jako mali u odnosu na glasače koji glasaju na biračkim mjestima u Srpskoj ili FBiH – ističe Čavić.

Smanjen broj glasača

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), Admir Čavka, takođe smatra da će cilj od 80.000 glasova biti teško dostupan.

FOTO: SBB USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Moramo se držati činjenica, a one kažu da iz godine u godinu sve manje građana glasa iz dijaspore. Samo u proteklih pet godina je broj glasača iz dijaspore drastično smanjen – podsjeća Čavka.

On kao primjer navodi da je na posljednjim izborima glasalo oko 8.000 Bošnjaka koji žive u inostranstvu.

Čavka ističe da ne zna kakvu poruku Izetbegović želi da pošalje dijaspori i da li ih misli na ovaj način animirati da izađu na izbore. Činjenica je, kaže on, da su građani u dijaspori razočarani političkim stanjem u BiH i da će ih biti veoma teško animirati da glasaju.

– Mislim da bi bilo mnogo bolje da se bavimo povratnicima koji žive u Republici Srpskoj, da pokušamo njih animirati da ostanu na ovim područjima. Ostaće jedino ako im poboljšamo kvalitet života. Broj povratnika se iz godine u godinu, takođe, drastično smanjuje i bilo bi puno bolje da se bavimo njima nego dijasporom – smatra Čavka.

Dodaje da to ne znači da treba odustati od dijaspore već treba posložiti prioritete i promijeniti način komunikacije sa dijasporom tako što će se mnogo više s njima razgovarati.

 

Prethodni članakTRAGEDIJA U BUGARSKOJ Izgorio autobus iz Sjeverne Makedonije, poginulo 46 ljudi, među njima i DJECA
Naredni članakPRVI SNIMCI STRAVIČNE NESREĆE: Među poginulima i 12 djece