CIK POTVRDIO: Koalicija za Mostar izgubila jedan mandat

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na 9. hitnoj sjednici donijela Odluku o izmjeni Odluke o utvrđvanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru od 03.01.2021. godine kojom je Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH) izgubila mandat u Gradskom području Stari grad, a mandat je dobila Prva mostarska partija.

Izmjene utvrđenih rezultata Lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru su uslijedile nakon ponovnih brojanja glasačkih listića koja je Centralna izborna komisija BiH naredila u skladu sa članom 5.30 Izbornog zakona BiH.

Odluka o izmjeni Odluke o utvrđvanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru je objavljena danas na web stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba i smatra se da je na taj način dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu.

U skladu sa članom 6.9 stav (1) i (2) Izbornog zakona BiH protiv navedene odluke može se putem Centralne izborne komisije BiH podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH  u roku od dva dana od dana objave odluke na web stranici Centralne izborne komisije BiH, odnosno rok ističe u ponoć 16.01.2021. godine, saopšteno je iz CIK BiH.

U Gradskom području Stari grad brojanje je ponovljeno na više mjesta, a novim brojanjem na svakom mjestu su utvrđene nepravilnosti. U svim slučajevima Koaliciji za Mostar upisan je veći broj glasova nego što su imali, dok su druge stranke bile oštećene za te iste glasove. Takđe, unutar listi, dopisivani su preferencijalni glasovi pojedinim kandidatima, a neki su na samo jednom biračkom mjestu dobijali i po 200 glasova biše nego što su osvojili.

Prema trenutnim podacima HDZ ima 13 mandata, Koalicija za Mostar 11, BH Blok 6, HRS 3, Ostajte ovdje 1 i Prva mostarska partija 1. Prva mostarska partija u gradskom području Stari grad nastupala je samostalno, dok je na nivou grada išla u koaliciji sa BH blokom.