CIK objavio liste: U trci za predsjednika RS 31 kandidat, za Predsjedništvo BiH 10

Centralna izborna komisija BiH objavila je kompletne liste sa imenima kandidata svih stranaka koje će uzeti učešće na predstojećim Opštim izborima u BiH, koji su zakazani za 2. oktobar.

Građani BiH, svoj glas moći će dati kandidatima na više nivoa, za Predsjedništvo BiH, Parlament BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Parlament FBiH, kao i za Kantonalne skupštine u FBiH.

Za poziciju tri člana Predsjedništva BiH u trci će biti 10 kandidata.

Iz Republike Srpske to su Željka Cvijanović (SNSD), Mirko Šarović (SDS), Nenad Nešić (DNS), Borislav Bijelić (Stranka Život) i potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović, koji je kandidat ispred koalicionog bloka Ujedinjeni za slobodnu Bosnu i Hercegovinu.

Za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda boriće se Denis Bećirović, Bakir Izetbegović te Mirsad Hadžikadić, dok će se za mjesto člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda boriti Željko Komšić i Borjana Krišto.

Za funkciju predsjednika Republike Srpske boriće se 31 kandidat, a između ostalih, kandidati su Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, Јelena Trivić (PDP), Radislav Јovičić (DNS), Senad Bratić (Pokret Država), Ivan Begić, Ćamil Duraković (nezavisni kandidat), Neđo Đurić (SPS) i drugi.

Kada su u pitanju liste za Narodnu skupštinu Srpske, i tu će se sudeći po nosiocima izbornih listi takođe voditi velika borba. Tako je u Izbornoj jedinici tri, nosilac liste ispred SNSD-a, aktuelni poslanik ove stranke i direktor UKC Srpske Vlado Đajić.

Listu PDP predvodi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, a SDS-a Milan Radović.

Izbornu jedinicu šest ispred SNSD-a predvodi Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH, dok će na čelu SDS-ovog karavana biti gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrovića, a koaliciju SP-NDP-SNP predvodi Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS.

Dosta poznatih imena i među nosiocima listi za NSRS i u Izbornoj jedinici 7. Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika je nosilac liste ispred SNSD, Ujedinjenu Srpsku predvodiće Kostadin Vasić, Spomenka Stevanović (DEMOS), Dragomir Vasić (SDS). Posebno interesantno biće u Izbornoj jedinici 9. Nebojša Vukanović nosilac je Liste za pravdu i red, Luka Petrović, generalni direktor ERS-a je nosilac liste ispred SNSD-a, a Vukota Govedarica prvi je listi SDS-a.

Kada je u pitanju Predstavnički dom parlamenta BiH, listu SNSD-a iz Izborne jedinice 1 nosiće Nebojša Radmanović, dok će listu DEMOS-a nositi Slobodan Stanarević, a listu SDS-a Miladin Stanić.

Listu Ujedinjene Srpske za Predstavnički dom parlamenta BiH iz Izborne jedinice 1 nosiće Milan Petković, a DNS-a Gavrilo Kerkez dok će ispred PDP-a listu nositi Branislav Borenović.

Nosioci lista iz Izborne jednice 2 za Predstavnički dom parlamenta BiH iz Republike Srpske biće, iz SNSD-a Obren Petrović, iz SDS-a Mladen Bosić, Ujedinjene Srpske Milan Novitović, iz PDP-a Siniša Golić, a iz Socijalističke partije Nedeljko Јović.

Kada je riječ o Izbornoj jedinici 3, listu za Predstavnički dom parlamenta BiH ispred SNSD-a nosiće Radovan Višković, SDS-a Darko Babalj, Ujedinjene Srpske Nenad Prodanović, DNS-a Aleksandar Glavaš dok će listu PDP-a za ovu izbornu jedinicu nositi Saša Borjan.

Sve kandidate za ostale nivoe vlasti možete vidjeti OVDЈE.

Prethodni članakPetković: Priština sprema teren za sukobe
Naredni članakNa području opštine Neum proglašeno stanje prirodne nesreće