CIK BiH OBJAVIO PRVE INFORMACIJE Do 11 časova odziv na izborima u BiH 14,8 ODSTO

Odziv birača na ovogodišnjim lokalnim izborima na nivou BiH do 11 časova je 14,8 odosto. U FBiH ona iznosi 13 odsto, dok je u Republici Srpskoj oko 18 odsto. CIK podatke za Brčko još nije dobio.

Ove informacije dao je Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Kada se uporedi izlaznost u odnosu na prošle izbore, predsjednik CIK Željko Bakalar istakao je kako je ovaj put izlaznost ispod prosjeka, te da on iznosi 16,17 odsto.

Prema izvještaju CIK, najveći broj izbornih mjesta otvoren je na vrijeme u 7 časova. Veća kašnjenja zabilježena su u Han Pijesku, Srebrenici, Bihaću, Vlasenici, Srebreniku i Čelincu iz tehničkih razloga.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Veće kašnjenje zabilježeno je i u Čapljini gdje je prijavljen pokušaj izborne krađe te je predsjednik komisije smijenjen i dovedena je njegova zamjena. Slučaj će biti prijavljen PU Čapljina i dalje biti procesuiran Tužilaštvu.

Prema posljednjim informacijama, ukupno u Bosni i Hercegovini prijavljeno je 173 Kovid mobilnih timova te će oni obići 3.555 birača koji su se prijavili za ovakav vid glasanja.

Kako su istakli iz Centralne izborne komisije, treba imati u vidu da su se birači za ovaj vid glasanja mogli prijaviti jutros do devet časova tako da postoji velika mogućnost da je broj timova i birača veći.

Takođe, iz CIK su se osvrnuli na navode ambasadorice BiH u Grčkoj kako građani u toj zemlji nisu dobili izborni materijal.

– Dobili smo tu informaciju putem medija. Ambasadorka u Grčkoj nije se obratila CIK nego je imala medijski istup. Mi smo provjerili informaciju i dobili smo podatak da je zbog lokdauna u Grčkoj poštanski promet obustavljen. Od 23 birača koji su se registrovali iz Grčke, jedan dio pošiljke je pristigao u Solun, dok onaj prema Atini nije – izjavio je Bakalar te istakao da je to pitanje više sile, a ne CIK-a.

Sljedeća press konferencija Centralne izborne komisije održaće se u 17 časova kada će predstavnici ove institucije iznijeti podatke o izlaznosti do 16 sati, piše Klix.

Izlaznost u Banjaluci ispod 19 odsto

Do 11 časova izlaznost birača na glasačka mjesta na području Banjaluke je nešto ispod 19 odsto, rekla je Srni predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Nada Batinar.

Ona je navela da se birački proces odvija redovno, uz neke manje probleme koji se rješavaju u hodu.

U Banjaluci pravo glasa imaju 192.193 birača, koji će biračko pravo moći da ostvare na 266 redovnih biračkih mjesta, te tri biračka mjesta na kojem glasaju birači u odsustvu i nepotvrđenim glasačkim listićem.

Prethodni članakMUP-u RS prijavljeni incidenti: Polupao glasačku kutiju, ubačeni popunjeni listići
Naredni članakCIK BiH: Najveća izlaznost u Gacku, Istočnom Starom Gradu, Trnovu, Rogatici, Kalinoviku…