Cijena gasa skočila 20% nakon naloga Putina o plaćanju u rubljama

Cijena gasa u Evropi premašila je 1.350 dolara za 1.000 kubnih metara nakon naredbe ruskog predsjednika Vladimira Putina da se “neprijateljskim zemljama” gas prodaje samo za rublje.

Cijena gasa za isporuku u aprilu (fjučers ugovori) skočila je na holandskom TTF čvorištu za skoro 20,3 posto na 1.353 dolara za hiljadu kubika, ili na 118,75 evra po MWh po trenutnom kursu evro/dolar, prema podacima sa londonske ICE berze, izvještava TASS.

Predsjednik Putin je ranije danas rekao da Rusija neće prihvatati plaćanje za isporuke prirodnog gasa u “kompromitovanim” valutama, uključujući dolare i evre, i da će preći na plaćanje u rubljama, dodaje ruska agencija.

Ruski lider je precizirao da će se predstojeće izmjene gasnih ugovora sa “neprijateljskim zemljama” ticati samo valute plaćanja, koja će biti promijenjena u rusku rublju.

Putin je naložio vladi da izda odgovarajuću direktivu Gaspromu o izmjenama postojećih ugovora. Ministarstvo finansija i ruska centralna banka bi trebalo u roku od nedjelju dana da utvrde proceduru po kojoj će uvoznici gasa kupovati rublje na domaćem tržištu.

Prethodni članakPotvrđena optužnica protiv Kasumovića
Naredni članakNa Egzit stiže Igi Azalea, jedna od najvećih hip-hop zvijezda