Češka zatvara barove i restorane, uvodi online nastavu

Češka vlada zatvorit će barove, restorane i klubove od sutra do 3. novembra i uvesti nastavu na daljinu u većini škola, u sklopu novih mjera koje uvodi kako bi zaustavila brzo širenje zaraze koronavirusom u zemlji.

Češka bilježi najveći porast broja oboljelih od Covid-19, a broj zaraženih popeo se na gotovo 120.000 s oko 25.000, koliko ih je bilo početkom septembra.

Sve je teža i situacija u bolnicama, s obzirom na to da se broj pacijenata od početka oktobra udvostručio na više od 2.000.

Suočena s takvom situacijom, vlada nastoji izbjeći strogi karantin kakav je uveden u proljeće, a koji je nanio velike štete privredi. Mjere su ublažene u ljetu, kada je zemlja izišla iz prvoga vala pandemije s manjim brojem slučajeva nego njeni zapadni susjedi.

– Svjesni smo da imamo jednu priliku i ona mora biti uspješna kako bismo i ovaj put uspjeli svladati epidemiju – rekao je je premijer Andrej Babiš na konferenciji za novinare, dodavši kako je prioritet da bolnice uspiju izdržati pritisak izazvan znatnim porastom broja oboljelih.

U sklopu novih mjera javna okupljanja bit će ograničena na šest osoba, zabranit će se konzumacija alkoholnih pića na javnim mjestima, a u javnom prijevozu bit će obavezno nošenje maski. Dostava će i dalje biti moguća do 20 sati.

Sva će se nastava, osim predškolskih programa, provoditi online do 1. novembra. Firme, a posebno bolnice, zabrinute su da bi ta mjera mogla znatno utjecati na njihovo osoblje. Riječ je o dodatnoj mjeri koja se nadovezuje na nastavu na daljinu koja se već primjenjuje za srednje škole.

Sve će se mjere provoditi do početka novembra, a vlada je saopćila da će se sve mjere, osim nastave na daljinu, popuštati u skladu s epidemiološkom situacijom. Škole će sigurno biti ponovo otvorene 2. novembra. Vlada je već i prije pooštravala mjere koje se odnose na restorane te je proširila odredbe o upotrebi nošenja maski.