Čerkez: Popravljamo se, ali mjere ostaju iste!

U Sarajevu je danas, održan sastanak predstavnika Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, na čelu s pomoćnikom federalnog ministra zdravstva Goranom Čerkez i zamjenikom direktora Federalne uprave policije, Ensadom Korman, te Policijskim direktorima kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji BiH.

Povod današnjeg sastanka je poduzimanje mjera od strane policijskih agencija i drugih nadležnih organa na području Federacije u vrijeme novogodišnjih praznika s ciljem preventivnog i represivnog djelovanja u pogledu sprječavanja širenja koronavirusa.

Na današnjem sastanku raspravljano je o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, nepoštivanju mjera Kriznog štaba, aktivnosti policije i saradnji s nadležnim organima pojedinačno na području cijele Federacije, odnosno svakog kantona zasebno.

Prema navodima Čerkeza, primjetno je da je epidemiološka situacija stabilnija u decembru u odnosu na novembar 2020. godine, ali i dalje nepovoljna.

S obzirom na to da veća okupljanja tokom predstojećih praznika predstavljaju epidemiološki rizik konstatovano je da je vrlo važno preduzeti aktivnosti kako bi se važeće epidemijske mjere maksimalno poštovale.

Podsjećamo, važećom Naredbom Kriznog štaba FMZ na snazi ostaje zabrana rada ugostiteljskim objektima iza 23 časa, zabrana organizovanog dočeka Nove godine, zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru u odnosu na preporučeni broj, zabrana kretanja u razdoblju od 23 do 05 sati, obavezno nošenje maski i držanje distance, te pridržavanje drugih mjera osobne zaštite.

Nakon diskusija i izvršenih prijedloga sudionika sastanka, doneseni su zaključci, i to:

-Poduzimanje preventivnih aktivnosti od strane policijskih organa i drugih nadležnih institucija prije dočeka novogodišnjih praznika, te represivne mjere i radnje tokom dočeka istih, te odgovarajuće aktivnosti nakon novogodišnjih praznika, s akcentom na planinska područja, i ugostiteljske objekte na istima. Vezano za prethodnu točku, policijski direktori kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova će održati sastanke s kantonalnim inspekcijskim organima, da bi se dogovorile zajedničke aktivnosti prije i za vrijeme dočeka Nove godine.

-Pojačano prisustvo patrolnih službi kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, na planinskim područjima, i saradnja s inspekcijskim službama po pitanju kršenja naloženih mjera u ugostiteljskim objektima. Svaka fizička ili pravna osoba koje se ne pridržava mjera i preporuka iz naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, svjesno ugrožava zdravlje stanovništva, zbog čega će biti kako prekršajno tako i kazneno sankcionisana na temelju Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.