CENTRALNO OBILJEŽAVANJE SVETIH NOVOMUČENIKA JASENOVAČKIH

U manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu danas će biti upriličeno centralno obilježavanje Dana Svetih novomučenika jasenovačkih, koje organizuje Eparhija pakračko-slavonske.
Sveta arhijerejska liturgija biće služena od 9.00 časova, a potom osveštan zimski hrama Svetih novomučenika jasenovačkih pri kompleksu manastira Rođenja Svetoga Jovana Krstitelja.

Nakon toga, biće osveštani slavski kolač i žito na humci pored Kamenog cvijeta.

Obilježavanje 75 godina od završetka Drugog svjetskog rata i proboja posljednjih jasenovačkih logoraša počelo je u četvrtak, 10. septembra, u Pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu naučnim skupom „Novomučenici: Poliperspektiva šest“.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu, a od 1941. do 1945. godine tu je ubijeno stotine hiljada civila, najviše Srba, Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada djece u logoru Jastrebarsko.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.