Čak i pacijenti koji nisu hospitalizovani imaju dugotrajne posljedice covida-19

Istraživači s Medicinskog fakulteta Feinberg na Univerzitetu Northwestern koji mjesecima imaju simptome covida-19, a nisu bili hospitalizovani.

U studiji objavljenoj u časopisu Annals of Clinical and Translational Neurology istraživači su pokušali otkriti nešto više o nekim dugoročnim učincima kod ljudi koji su zaraženi virusom SARS-CoV-2.

Istraživački tim prikupljao je podatke iz medicinskih ustanova u 21 državi te su proučavali 100 osoba koje su imale covid-19, a nisu bile hospitalizovane. Otkrili su da je oko 85% pacijenata koje su proučavali imalo najmanje četiri neurološka simptoma.

Najčešći simptomi bili su moždana magla, glavobolja i utrnulost ili trnci. Ostali česti simptomi uključivali su gubitak okusa ili mirisa, zamagljen vid, vrtoglavicu i zujanje u ušima. Kod nekih pacijenata ti simptomi su se povremeno pojavljivali, a kod drugih su trajali mjesecima. Neki pacijenti prijavili su se da su takvi simptomi trajali i devet mjeseci.

Osim toga, neki pacijenti su prijavili da su se nakon covida-19 osjećali depresivno ili tjeskobno, prenosi Medical xpress. Istraživači ističu da se njihova studija temeljila na malom uzorku, ali da sugeriše da bi pacijentima koji pate od dugog covida, odnosno simptome imaju mjesecima možda trebala dodatna njega kako bi se u potpunosti oporavili.