Čaba Deru potvrđena doživotna kazna zatvora u Mađarskoj

Čabi Deru, koji je u Srbiji u odsustvu osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva Nebojše Markovića, drugostepeni sud u Mađarskoj je potvrdio doživotnu kaznu zatvora zbog likvidacije hrvatskog biznismena Ivana Serdarušića u julu 2018. u Amsterdamu, i Lasla Ventule dva mjeseca kasnije u Budimpešti.

Prema onome što su prenijeli mađarski mediji, sud je odbio Derovu žalbu, navodeći da je on tokom postupka govorio „da je ispravno uzimati pravdu u svoje ruke, čak i ubijati, jer su životi kriminalaca bezvrijedni“, prenijele su Novosti.

Istaknuto je i da nije bilo moguće utvrditi motive, a da iz dokaza proizlazi da je žrtve ubijao iz ličnih razloga, i zaključak suda je da se samo doživotni zatvor može smatrati srazmjernom kaznom koja će druge odvratiti da počine slična krivična djela.

Tužilaštvo je, kako navode mediji, tražilo da Deru, koji ima i srpsko i mađarsko državljanstvo, nikada ne bude omogućeno da izađe iz zatvora, ali je sud odlučio da mu omogući da molbu za uslovni otpust podnese posle 40 godina.

Der je posle ubistva Nebojše Markovića u Beogradu, u januaru 2019, uhapšen u jednom hotelu u Pragu dva mjeseca kasnije. Njegovo izručenje tražile su Srbija i Mađarska, ali je izručen Mađarskoj.

Prethodni članakMuharem Bazdulj: Uvjeren sam da će se “Quo vadis, Aida?” prikazati na RTS-u
Naredni članakViše od 13 hiljada potpisa za zabranu emitovanja sadržaja Bake Praseta