Bursaćeva i Borenović glasaće protiv prijema samoproglašenog Kosova

Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope danas nije prihvatio amandmane poslanika iz Srbije i Republike Srpske na Prijedlog mišljenja o zahtjevu samoproglašenog Kosova za prijem u Savjet Evrope, rekla je Srni potpredsjednik Parlamentarne skupštine te organizacije Snježana Novaković Bursać.

Prema njenim riječima, nisu prihvaćeni amandmani Dunje Simonović Bratić, Biljane Pantić Pilja, Elvire Kovač i Dubravke Filopovski iz Srbije i Bursaćeve i Branislava Borenovića iz Republike Srpske/BiH čija je suština korekcija teksta radi njegovog usklađivanja sa stvarnim pravnim statusom Kosova*, te na toj bazi korekcija Mišljenje u smislu nedavanja preporuke Savjetu ministara Savjeta Evrope za prijem samoproglašenog Kosova.

Bursaćeva je potvrdila da je u Strazburu završena sjednica Komiteta za politička pitanja i demokratiju na kojoj je razmatran Prijedlog mišljenja o zahtjevu samoproglašenog Kosova za prijem u Savjet Evrope.

Ona je navela da nisu prihvaćeni ni amandmani grupe poslanika iz Italije i Mađarske koji su se odnosili na preuzete obaveze samoproglašenog Kosova prema međunarodnim sporazumima za uspostavljanje zajednice srpskih opština.

Bursaćeva je rekla da su prihvaćeni amandmani Komiteta za pravna pitanja i Komiteta za jednakost i nediskriminaciju koji ne mijenjaju suštinu Mišljenja kojim se preporučuje Savjetu ministara Savjeta Evrope da donese odluku o prijemu samoproglašenog Kosova.

Bursaćeva, koja je član Političkog komiteta i demokratije iz BiH, istakla je da je riječ o slomu međunarodnog prava i principa teritorijalnog integriteta i suvereneiteta međunarodno priznatih zemalja na štetu Srbije, jedne od članica Savjeta Evrope čiji su Kosovo i Metohija, prema Ustavu, sastavni dio.

– Samoproglašeno Kosovo ne ispunjava uslove da je `država` u smislu Povelje UN, pa ne može biti država u smislu člana četiri Statuta Savjeta Evrope. Ta teritorija je nasilno odvojena od suverene i međunarodno priznate države Srbije, koju Srbija, BiH i mnoge druge države nisu, niti će priznati – istakla je ona.

Bursaćeva je ukazala da su ključna pitanja za cjelokupnu međunarodnu zajednicu u vezi s ovim slučajem – hoće li se i ubuduće poštovati princip teritorijalne cjelovitosti država, s obzirom na današnje odluke i ima li ova generacija političara ovlaštenje da mijenja i prilagođava Statut Savjeta Evrope prema zahtjevima nasilno otcijepljenih teritorija i po nečijoj potrebi?

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope će na današnjoj poslijepodnevnoj sesiji razmatrati Mišljenje za koje je potrebna dvotrećinska većina prisutnih poslanika, kako bi bilo usvojeno i upućeno prema Savjetu ministara Savjeta Evrope.

Bursaćeva i Borenović su već najavili da neće podržati Mišljenje, odnosno da će glasati protiv prijema samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope.

Na proljećnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koje se održava u Strazburu od 15. do 19. aprila, trebalo bi da bude obavljena rasprava i glasanje o zahtjevu samoproglašenog Kosova za članstvo u Savjetu Evrope.

Prethodni članakAmidžić: U BiH se dovodi u pitanje opstanak srpskog naroda
Naredni članakVučić: Uvijek ću da podržim Republiku Srpsku i Dodika