Bunoza: Ispada da Banjaluka nije dovoljno BiH, a da Istočno Sarajevo nije dovoljno RS

SARAJEVO – Davor Bunoza, ministar pravde BiH, kaže kako je, bez obzira što još uvijek nije usvojen Zakon o sudu, napravljen veliki korak.

Prijeporima oko sjedišta suda šaljemo jednu lošu poruku, da Banjaluka nije dovoljno Bosna i Hercegovina, a da Istočno Sarajevo nije dovoljno entitet Republika Srpska. Ipak, najgoru poruku šaljemo sucima, smatrajući da je za njihov rad presudno u kojem gradu će biti njihovo radno mjesto”, rekao je Bunuza za Bljesak.info.

Kako kaže, Prijedlog ovog Zakona je zapravo završen.

“Više od 12 godina radimo na ovom Zakonu. Nažalost, ne postoji konsenzus oko sjedišta drugostupanjskog, odnosno Apelacijskog odjeljenja Suda BiH. Ali držim bitnim napomenuti da ne postoji EU direktiva, ili međunarodni standard koji bi dao smjernice gdje treba biti sjedište drugostupanjskog suda. U Vijeću ministara BiH smo načelno suglasni da sjedište prvostupanjskog i drugostupanjskog suda ne budu u istom entitetu”, ističe on.

Govoreći o tome da je BiH dobila zeleno svjetlo za početak otvaranja pregovora za pristupanje Evropskoj uniji, ministar pravde BiH kaže da BIH nije progledano kroz prste.

Bunoza kaže kako su u Savjetu ministara svjesni prilike koja se otvorila pred BiH ali i da je svaka zemlja, prilikom pridruživanja Evropskoj uniji, imala isti problem – pravosuđe i vladavina prava.

“U Vijeću ministara BiH dijalogom, razgovorom, nastojimo doći do najboljih rješenja. Doista pravimo nekad i teške kompromise, ali kompromise koji ne idu na štetu države Bosne i Hercegovine, entiteta, ali i konstitutivnih naroda i ostalih građana”, kaže on.

Prethodni članakNevesinje pobjedom završilo regularni dio prvenstva, slijedi play-off za prvaka Republike Srpske
Naredni članakPronađeno 137 kg kokaina u daskama: Devet uhapšenih, među njima i Srbi