Buhač: Nova Vlada odmah kreće sa novim mjerama zaštite najugroženijih i porodica sa djecom

Nova premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač, nakon imenovanja medijima je rekla da će već od ponedjeljka krenuti sa poslom, izradom budžetskih dokumenata i uvrštavanjem novih socio-ekonomskih mera u iste.

Ona je poručila da je posebno zadovoljna što je žena po prvi put na čelu Vlade HNK i što je skupila mlad tim čiji je prosjek oko 40 godina.

“Mi ćemo donijeti novi pristup, novu viziju i novu energiju u radu Vlade, a svoj rad temeljićemo na strateškom planiranju i strateškom izvršavanju naših aktivnosti i na načelima transparentnosti, dostupnosti i otvorenosti”, rekla je Buhač.

Napominje da je ključni  fokus Vlade na dva temeljna pravca, a to su razvoj ekonomije, temeljen na dvije strateški prepoznate oblasti-turizmu i poljoprivredi, ali i razvoj obrta u smislu samozapošljavanja mladih ljudi i deficitarnih zanimanja.

“Želimo donijeti set socio-ekonomskih i demografskih mjera koje će olakšati život građanima, a posebno najugroženijim kategorijama stanovništva, mladim ljudima i mladim porodicama sa djecom”, poručila je Buhač.

Podsjetila je na to da je Vlada imenovana u novembru i da će se morati raditi brzo, efikasno i odgovorno kako bi se  ispunili ciljevi i donijeli svi budžetski dokumenti kako kantona tako i zavoda, a sve da bi građani što prije osjećali poboljšanja.

“Trebali smo do sada imati gotove sve planske dokumente kantona, rebalans i nacrt budžeta, ali nažalost na samom smo početku. Prije svega će se pristupiti analizi stanja zatečenog u kantonu, izradi rebalansa u koji će se ugraditi mjere iz paketa o kome sam govorila. Nadam se da će budžetska sredstva dopustiti da se primjeni što veći dio mjera koje smo planirali. Pred nama je razdoblje od tri godine i nadam se da ćemo do tada uspjeti sve završiti”, poručila je Buhač.

Buhač je prije premijerske funkcije obavljala funkciju u Zavodu zdravstvenog osiguranja kao rukovoditeljica Sektora za zdravstvo.

Ona je diplomirala na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, na smjeru finansija i računovodstva. Do sada nije imala političkog iskustva, a riječ je o kćerki bivšeg predsjednika HDZ-a HNK Rafaela Gagre.

Rukovodila je Sektorom za zdravstvo od 2017. godine, a ranije je bila rukovoditelj Ureda kontrolinga ZZO HNK i šefica Službe za plan i analizu.

Prije toga je bila i stručna saradnica za plan i analizu te stručna saradnica za kontrolu, praćenje i naplatu prihoda.

Prethodni članakDodik posjetio Bolnicu u Trebinju; Uručen inkubator i medicinska oprema
Naredni članakCvijanović nastavlja posjetu Parizu