Buhač najavila: Policajci će na sistematske, Aerodromu Mostar još milion maraka

“Ovih se dana puno spominju u javnosti i sistematski pregledi policijskih službenika. Po prvi put u budžetu osigurana su sredstva i za sistematske preglede policijskih službenika u našem kantonu, kao i sredstva za dodatno zapošljavanje policijskih službenika što je trenutno veliki problem u funkcionisanju same policije”, kazala je premijerka Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač.

Buhač se medijima obratila uoči sjednice Skupštine HNK koja se danas održava u Mostaru, a na kojoj će biti razmatran Prijedlog Budžeta HNK za 2024. godinu.

“Ono što bih ja prije svega istaknula vezano za budžet je da je ovo budžet koji osigurava finansijsku stabilnost i likvidnost Kantona u 2024. godini i to je bio naš primarni cilj u odnosu na stanje obveza koje smo zatekli, ali i na očekivanu naplatu prihoda u skladu sa smjernicama koje smo dobili od federalnog ministarstva”, kazala je Buhač.

Premijerka je istaknula i da su u ovom budžetu osigurana dodatna 23 miliona KM za plate i naknade, odnosno doprinose na plate za budžetske korisnike.

“Znamo da su ranije preuzete obaveze po kolektivnim ugovorima koje se prije svega u odnose na pripadnike policije, pravosudna tijela, korisnike unutar Vlade i osnovne i srednje škole. Tu bih istaknula da je samo na osnovnim školama povećanje plata 10 miliona KM po novim kolektivnim ugovorima, u srednjim školama 2,5 miliona KM i to je nešto što nam je dalo okvir, odnosno ostavilo sredstva za unaprjeđenje”, navela je.

Buhač je istaknula kako je zadovoljna jer su uspjeli implementirati dio programskih smjernica u ovaj budžet.

“Prije svega, tu mislim na subvenciju poreza mladima za kupovinu prve nekretnine ili subvenciju plaćanja rente za izgradnju prve nekretnine što je bila više puta inicijativa u samoj Skupštini. Za oslobađanje poreza, budući da nismo htjeli ugroziti lokalne zajednice jer je to isključivo njihov prihod, išli smo na subvenciju što smatram da će biti značajno uz subvenciju koju mladi imaju u svojim lokalnim zajednicama na samu kupovinu nekretnine”, potvrdila je medijima.

Osvrnula se i na razvoj turizma u HNK te dodala da su uspješno osigurane početne osnove za primjenu programskih smjernica u smislu sredstava za izradu projekta, odnosno studije, digitalizacije javne uprave za izradu strategije razvoja turizma, kao i energetske učinkovitosti.

“Značajna sredstva su odvojena i za programe socijalne zaštite, za izgradnju lokalnih cesta, kao i za turizam gdje bih istaknula da smo ponovno osigurali milion KM za Aerodrom Mostar za koji smatramo da je stup razvoja turizma u našem kantonu”, potvrdila je premijerka Buhač.

Dodala je i da je u budžetu osiguran značajan iznos za primjenu Zakona o predškolskom obrazovanju što je trenutno jedan od ključnih problema.

Prethodni članakEBRD potvrdio-Autoput na jugu Mostara ne može ići preko plodne zemlje
Naredni članakLaketa: Važna razmjena informacija o licima povezanim sa terorizmom