BUDŽET MOSTARA Od 140 miliona za srpske projekte oko 550 hiljada maraka

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 80

Grad Mostar dobio je budžet za 2023. godinu u iznosu od 140 miliona maraka i Odluka o izvršenju Budžeta.

Za budžet su glasali vijećnici HDZ-a BiH, Koalicije za Mostar predvođene SDA-om, SDP-a te predstavnik liste “Ostajte ovdje” (SNSD).

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević, prilikom rasprave o budžetu, naglasio je da su napravljeni pomaci kada su u pitanju povratničke sredine, no da bi moglo mnogo bolje.

Milivojević je glasao za usvajanje budžeta, u kome su usvojeni amndamani koje je predložio.

Što se tiče projekata sa srpskim predznakon koji su uvršteni u budžet Mostara za ovu godinu za njih je izdvojeno oko 550.000 KM.

Za obnovu Sabore crkve Svete Trojice Grad će izdvojiti u ovoj godini 163 hiljade maraka. Za renoviranje prostora u kompleksu Saborne crkve biće izdvojeno dodatnih 40 hiljada maraka, a ovaj objekat biće dodijeljen na korištenje SOK ”Božuri”.

Iz budžeta će se u ovoj godini za parohijsku kuću u Blagaju izdvojiti 20 hiljada maraka, a za renoviranje dvorišta crkve u Bijelom polju 7 hiljada maraka. Biće izdvojena sredstva i za sanaciju puteva prema povratničkim naseljima. Tako će se za put na Vihovićima izdvojiti 100 hiljada maraka, za infrastrukturu u Željuši 30 hiljada maraka, za infrastrukturu u Gnojnicama i Malom polju 60 hiljada maraka, kao i za sanaciju zida oko groblja u Raštanima 50 hiljada maraka.

Među srpskim projektima je i grant za finansiranje Muzeja Žitomislić od 85 hiljada maraka.

U budžetu se nalaze i SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar za 5.000, te humanitarno društvo ”Dovrotvor” sa 10.000 maraka.

Za proslavu Pravoslavne nove godine obezbjeđenoje 25.000 maraka.

U ovogodišnjem budžetu naći će se i sredstva za projekte koji nisu realizovani prošle godine među kojima je infartsruktura u povratničkim naseljima, a gdje je bilo predviđeno 80.000 za Hodbinu, 71.000 za rasvjetu u Željuši i Mukuši, asfalt u naseljima na gardskom području Sjever 90.000.

 

 

”Ovaj sadržaj je sufinansiran iz budžeta Ministarstva spoljnih poslova Srbije –Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a izneseni stavovi nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodijelio sredstva”.

 

Prethodni članakMOSTAR DOBIO BUDŽET ZA 2024.
Naredni članakDodik i Sijarto u Istočnom Sarajevu