Budžet HNK za 2024. godinu – Povećanje za plate i naknade, najavljene i uštede

Nacrt Budžeta Hercegovačko-neretvanskog kantona za 2024. godinu, koji se danas našao pred zastupnicima u kantonalnoj skupštini, predviđa povećanje za plate i naknade za 21 milion KM, a ministar finansija u Vladi HNK Adil Šuta najavio je da će u njemu sigurno biti ušteda ondje gdje za to bude bilo prostora.

– Ovo resorno ministarstvo je poslalo prednacrt 31. 10., raspravili smo ga te smo dali svim ministarstvima i upravama prostora da daju primjedbe i prijedloge. Ono što bih naglasio jest da je, u odnosu na budžet iz 2023. godine, za plate i naknade obaveza u 2024. godini veća za 21 milion KM. Imamo obaveze i za dopunska prava boraca koja ćemo planirati u prijedlogu budžeta, kao i druga sredstva za razvoj ekonomije, turizma i ostalog. Poštovat ćemo sve kolektivne ugovore, niko neće biti uskraćen za svoja prava – rekao je Šuta.

Dodao je da će se Vlada „domaćinski odnositi u skladu s raspoloživim sredstvima te će tako planirati i budžet za 2024. godinu“.

– U nacrtu budžeta se radi o cifri oko 353 miliona KM, a mislim da će prijedlog biti i veći. On će uključiti i druge segmente, jer se u nacrtu ne planiraju već prikupljena sredstva od cesta i vodnih naknada. Čekamo i odluku federalnog parlamenta o dodjeli sredstava kantonima, nakon čega ćemo imati pravu sliku za konačan prijedlog budžeta za 2024. godinu – istaknuo je ministar finansija.

Šuta je potvrdio kako će u Budžetu sigurno biti ušteda.

– Ušteda će sigurno biti, ograničen nam je manevarski prostor. Za plate i naknade imamo 21 milion KM više, nova su prava i u osnovnom i u srednjem obrazovanju, a od 1. januara imamo novih 150 policajaca i mlađih inspektora. Rezat ćemo na onim troškovima za koje smatramo da nisu neophodni, a ulagat ćemo u razvoj, infrastrukturu i poštovanje kolektivnih ugovora – kazao je Šuta.

Predsjednica Vlade HNK Marija Buhač očekuje kako će se konačan prijedlog budžeta usvojiti već u januaru.

– Nažalost, kasnimo s Nacrtom budžeta za 2024. godinu, nadamo se da ćemo prijedlog donijeti do sredine januara, tačnije u prvih deset dana. Kada govorimo o samom nacrtu budžeta, u skladu s financijskom situacijiom o kojoj sam već ranije govorila, on je planiran na nivou 15,9 miliona KM manje u odnosu na Rebalans budžeta za 2023. godinu. Razlog takvog umanjenog plana prihoda je, prije svega, što nismo ukalkulisali transfer koji se očekuje od Federacije, a koji je bio dio rebalansa. Kada govorimo o rashodima imamo povećanje plata u iznosu od 10 miliona KM i povećanje za otplatu kredita preuzetih od strane Vlade – izjavila je Buhač.

Privremeno finansiranje Kako kaže, sve ostale stavke su planirane u manjoj razini kako bi se uravnotežili s raspoloživim prihodima.

– Fiskalna politika govori, odnosno izvršenje naših prihoda, da tu ne možemo očekivati povećanje u odnosu na rebalans za 2023. godinu. Ono što je naš plan, nakon transfera iz Federacije, je uraditi rebalans, a onda ukalkulirati sve one stavke koje smo planirali, u smislu proširenja prava i drugih sredstava koja su potrebna za uravnoteženje budžeta i dolaska na nivo rebalansa – poručila je predsjednica Vlade HNK.

Prema zakonu, nužno je usvojiti odluku o privremenom finansiranju.

– Zakonska je obveza, ako se ne donese budžet  za 2024. godinu do 31. decembra, donijeti odluku o privremenom finansiranju, a koja predviđa finansiranje na nivou prva tri mjeseca prethodne godine, to je čisto tehnička odluka – kazala je Buhač.

Predsjedavajući Skupštine HNK Džafer Alić naglasio je kako u skupštinskoj proceduri nema amandmana na budžet.

– Imamo raspravu, prijedloge i usmjerenje iz Skupštine, odnosno zastupnika, u kojem smjeru bi prema njihovom mišljenju trebala ići izrada prijedloga budžeta i današnja sjednica će ići u tom toku. Kada vidimo predložene sume u nacrtu, smatram da nemamo nekog velikog prostora za velike zahtjeve. Skupština će Vladi dati prijedloge za budžet, za koji smatramo da će biti razvojan i koje će biti moguće implantirati te održati velike sisteme za koje smo zakonski zaduženi poput sustava obrazovanja, sistema sigurnosti te sistem zdravstva. Smatram da ćemo u 2024. godini imati kvalitetan, siguran i stabilan budžet. Vjerujem da će prijedlog budžeta biti predložen do kraja januara  i da ćemo u razumnom roku završiti s finansijskim planom za 2024. godinu – zaključio je Alić. Bljesak

Prethodni članakVlada Srpske odlučila: Najniža plata 900 KM
Naredni članakU toku donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima”: Pozovite 1411