Naslovnica Vijesti BiH BRŽE DO MORA: Cesta Stolac -Neum otvara se u junu

BRŽE DO MORA: Cesta Stolac -Neum otvara se u junu

Od jula put u Neum i dalje na hrvatsku obalu trebao bi biti znatno ugodniji.

Iz Javnog preduzeća Ceste Federacije Bosne i Hercegovine najavili su da bi radovi na izgradnji magistralne ceste Stolac – Neum dužine 36 kilometara trebali završiti u junu.

– Radovi na izgradnji magistralne ceste M17.3 Neum – Stolac izvode se u skladu sa planiranom dinamikom. JP Ceste FBiH, koje je implementator ovog projekta, još jednom ističu da je, kako je to i do sada navođeno, rok za završetak radova na kompletnoj cesti od Neuma do Drenovca juni 2022. godine, odnosno druga polovina mjeseca – kazali su  u JP Ceste FBiH.

Podsjećamo, radovi su počeli u aprilu 2018. godine, a ukupna vrijednost procijenjena je na 88,9 miliona KM. Na taj način bi vožnja starom cestom preko Svitave do Neuma, što je bila dugogodišnja noćna mora za većinu vozača, otišla u zaborav.

No da bi se iz Bosne došlo do ceste Stolac – Neum potrebno je proći kroz tunela Crnaja na magistralnoj cesti M-17, dionica Konjic – Jablanica. Radovi na rekonstrukciji Crnaje počeli su u februaru 2021. godine, koštaju 12,8 miliona KM, a finansiraju se iz kreditnih sredstava Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Evropske investicijske banke (EIB).

Tokom radova na Crnaji stvarale su se velike gužve, pogotovo vikendom. I to bi uskoro trebalo postati prošlost.

– Prema ugovorenoj dokumentaciji i dinamičkom planu, svi radovi u tunelu Crnaja bi trebali biti okončani do kraja juna 2022. godine. U ovom trenutku ne postoje naznake nikakvih pomjeranja – istakli su iz JP Ceste FBiH.

Prethodni članak“SAMO GAS!” Uhapšen vozač koji je džipa spustio niz stepenice na Tržnici u Banja Luci (VIDEO)
Naredni članakKarlo Anćeloti ispisao istoriju pa zaplesao sa igračima, snimak je postao hit na internetu (video)