Broj stradalih Palestinaca popeo se na 23.708; Bolnica Šifa dijelimično u funkciji

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je ukupan broj ubijenih Palestinaca od 7. oktobra porastao na 23. 708. Svjetska zdravstvena organizacija navela je da je bolnica el Šifa, najveća u Pojasu Gaze, djelimično vraćena u funkciju.

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštio je da se Izrael dogovorio sa Katarom da lijekovi, kroz nekoliko dana, budu isporučeni taocima koje Hamas drži u Pojasu Gaze. Sa druge strane, komunikacije u Gazi ponovo su prekinute usljed izraelskih napada, saopštio je glavni operater “Paltel”.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu nastavljeno je saslušanje po južnoafričkoj tužbi protiv Izraela da navodno čini genocid nad Palestincima.

Izraelska strana, odgovarajući na optužbe, navela je da je riječ o kleveti, kao i da je zapravo Hamas taj koji čini genocid.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je, međutim, da je njegova zemlja podnijela još dokaza sudu u Hagu, ističući da vjeruje da će Izrael biti osuđen.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac oštro je odgovorio Erdoganu, navodeći da svijet ne zaboravlja “pravi genocid” Turske nad Јermenima.

I njemačka vlada je reagovala na optužbe protiv Izraela uz ocjenu da su “neosnovane”, napominjući da će iznijeti svoje argumente kao “treća strana” u sudskom postupku u Hagu.

Svjetska zdravstvena organizacija, u međuvremenu, navela je da najveća bolnicama u palestinskoj enklavi, El Šifa, djelimično funkcioniše, nakon što je njen tim isporučio gorivo i druge potrepštine toj zdravstvenoj ustanovi.

Ujedinjene nacije, ipak, saopštile su da im Izrael “sistematski” uskraćuje da isporuče pomoć bolnicama na severu Gaze.

Za to vrijeme, Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da je od 7. oktobra stradalo 23.708 Palestinaca, dok je njih 60.005 povrijeđeno.

Prethodni članakHag: Apelaciono vijeće odbilo žalbu Kiljaja na produženje pritvora
Naredni članakSunčano uz malu do umjerenu oblačnost